Nije prijavljen u Hrvatskoj: Policija tvrdi da Duhaček ne govori istinu i da je izigrao dogovor

Nije prijavljen u Hrvatskoj: Policija tvrdi da Duhaček ne govori istinu i da je izigrao dogovor

Policija je izdala priopćenje u kojem detaljno opisuje kako je  došlo do uhićenja Indexovog novinara  Gordana Duhačeka. U podužem priopćenju policija detaljno iznosi kronologiju “Slučaja Duhaček” i zaključuje da  novinar Duhaček nije  poštovao dogovor.  Očitovanje policije donosimo u cijelosti.

“U odnosu na optužni prijedlog koji je Policijska uprava zagrebačka podnijela protiv 39-godišnjaka, nadležni prekršajni sud je donio odluku kojom se okrivljenik proglašava krivim radi počinjenog prekršaja po članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu se izriče novčana kazna, dok će u odnosu na drugi optužni prijedlog po članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sud donijeti naknadno odluku.

Navedena prijava iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeta je zbog objave na društvenoj mreži sadržaja ‘ACAB’ (slob. prijevod Svi policajci su kopilad), a koju vrstu omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika ova policijska uprava, kao i druge, prijavljuje nadležnom sudu.

Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom ‘slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe’.
Pojašnjavamo da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom.

Naime, njemu je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti u ožujku još ove godine sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, i to nakon što je kroz nekoliko terenskih provjera utvrđeno kako ne živi na prijavljenoj adresi u Zagrebu.

Također, u pisanom pozivu, koji mu je uručen i kojeg je prihvatio 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policijskom službeniku trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva.

Naglašavamo da su prilikom njegovog pristupanja na graničnu kontrolu u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je dogovorno s ovom policijskom upravom, uzimajući u obzir prekršaj za kojeg ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, a kako bi u konkretno dogovoreno vrijeme, navedeno u pozivu, sam pristupio u službene prostorije policije u Zagrebu.

Nadalje, prilikom uručenja pisanog poziva i dogovora, u nijednom trenutku nije naveo da se u dogovoreno vrijeme neće moći odazvati pozivu, iako je već tada znao da upravo za to vrijeme ima kupljenu zrakoplovnu kartu za izlazak iz Republike Hrvatske. Naime, da je tada izrazio sumnju ili se izjasnio kako nije u mogućnosti odazvati se na taj način u službene prostorije policije, bio bi odmah zadržan te bi kriminalističko istraživanje išlo svojim tijekom.

Dakle, umjesto poštivanja dogovora, nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje, 15. rujna, ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije.

Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak.

Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka.

Zbog potpunog razumijevanja policijskog postupanja navodimo kako je 39-godišnjaka policijski službenik zagrebačke policije prvi puta kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje na što mu je 39-godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku.

Zaključujemo da se navedeni 39-godišnjak nije odazvao na način kako je navedeno u službenom pozivu, niti je svoj izostanak na propisani način opravdao. Naprotiv, iako je od kolovoza ove godine bio upoznat s provođenjem kriminalističkog istraživanja, namjeravao je otputovati iz Hrvatske preko Zračne Luke Franjo Tuđman, a gdje je i zatečen i doveden na kriminalističko istraživanje.

U službenim prostorijama Policijske postaje Trešnjevka tijekom kriminalističkog istraživanja bio je smješten u prostoriju za zadržavanja te se postupanje prema njemu nije razlikovalo u odnosu na postupanje prema drugim osobama”.

Foto: N1