Zoran Milanović optužuje Plenkovića i HDZ: Nalog za progon novinara dolazi iz samog vrha režima

Zoran Milanović optužuje Plenkovića i HDZ: Nalog za progon novinara dolazi iz samog vrha režima

Predsjednički kandidat Zoran Milanović je komentirao privođenje novinara Gordana Duhačeka i njegovo kažnjavanje radi natpisa ACAB te prijavu za vrijeđanje moralnih osjećaja zbog vulgarne satirizacije pjesme Vilo Velebita, prenosi N1.

“Ne znam detalje privođenja, je li se odazivao na pozive… sklon sam vjerovati policiji, određena razina povjerenja u policiju mora postojati… Čovjek je prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tvitova, i to godinu dana nakon tvita u kojem se rugao policiji. To je meni neshvatljivo. Ovaj nalog je došao s vrha, ovo je režimska stvar, ovo je stvar politike. Tako nešto nas zakopava kao društvo. Da ne govorimo o tome da se jedan subkulturni poklič ACAB sad probio u javnost i postao mainstream. Sad će policiji trebati 20 god američkih donacija da u marice potrpaju sve one koji će se s tim sprdati. Time su izazvali građane da izraze vrstu prkosa, bunta…”, kazao je Milanović.

“Da ne govorimo o pjesmici koju je novinar u formi sprdačine, rugalice… prepjevao na Twitteru i zbog čega je prijavljen zbog udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana. Ne pozivam ja da se pale zastave i izruguje s himnom, ali ovo je slobodno građansko ruganje i zbog toga se građane ne smije privoditi… Ovo kao da građane pozivaju u određenu razinu bunta i otpora. Ovo je režimska stvar, ovo je režim, iza ovoga ne stoje obični policajci”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, novinar Indexa priveden je u ponedjeljak ujutro, zbog dva tvita. U jednom je napisao ACAB, a u drugom je satirički prepjevao pjesmu ‘Vilo Velebita’.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć je ustvrdio da je Duhaček uhićen jer se nije odazvao na poziv policije.

“S obzirom na ove medijske napise, ja bih želio reći da gospodin nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Kao što znate, svaki građanin se dužan odazvati na poziv policije bez obzira na to koju funkciju obavlja”, kazao je Božinović.

Sam Duhaček tvrdi drugačije.

“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček u ponedjeljak nakon puštanja sa Suda gdje je zbog pisanja ACAB proglašen krivim, dok presudu za obradu pjesme tek očekuje.

Foto: Mladen Volarić/Hina