Redatelj “Gazde” ide na izbore kao Milan Bandić: Ja sam običan čovjek koji želi korumpirati Hrvatsku

Redatelj “Gazde” ide na izbore kao Milan Bandić: Ja sam običan čovjek koji želi korumpirati Hrvatsku

Redatelj Dario Juričan za predsjedničke izbore sprema svojevrstan performans. Naime, promijenio je svoje ime u Milan Bandić i s tim imenom najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima, pod sloganima ‘Korupcija svima, a ne samo njima’, ‘Što god vam ponude, ja nudim duplo’ i ‘Korupcija: Sad il’ nikad’, prenosi N1.

Radi se o redatelju koji je snimio filmove o Ivici Todoriću ‘Gazda’ i Miroslavu Kutli ‘Gazda: Početak’. Sljedeće godine bi trebao biti gotov i film o gradonačelniku Zagreba ‘Kumek’.

Panika u Gradskom uredu

Juričanu je u svibnju ove godine upravo zagrebački Gradski ured podređen gradonačelniku odobrio promjenu imena u Milan Bandić. Međutim, kada su vidjeli da redatelj saziva presice pod novim imenom i daje intervjue, nakon par dana su poništili svoje rješenje. Među ostalim, Gradski ured za opću upravu naveo da novi Bandić javnost dovodi u zabludu, skuplja donacije za film, te da zbog tih okolnosti, koje im nisu bile poznate, poništavaju Juričanovu promjenu imena u Milan Bandić.

Ali Ministarstvo uprave koje vodi HDZ-ov Ivan Malenica je krajem kolovoza dalo za pravo Juričanu nakon što je on podnio opsežnu žalbu. Ukratko, ministarstvo je zaključilo da se javnost ne dovodi u zabludu, da se novi Milan Bandić nigdje nije predstavljao kao gradonačelnik, a u Hrvatskoj već postoji više osoba koje se isto zovu, pa nema prepreke promjenu imena, pišu 24sata.

Rješenje je pravomoćno, a Grad Zagreb može pokrenuti sudski postupak na upravnom sudu kako bi to pokušao pobiti. I pitanje je hoće li uspjeti. Ali do pravomoćne presude, Hrvatska službeno ima još jednog Milana Bandića (r. 1976.).

Ideja pravde i poslanje Milana Bandića

“Moj slučaj pokazuje da ima pravde i ja želim promicati ideju pravde i svjedočiti poslanje Milana Bandića”, kaže Bandić, filmski redatelj.

“Lišen stranačkih okova, slobodan kao feniks, kao ptica, kandidiram se za predsjednika Republike Hrvatske. Ja sam običan čovjek u službi malog korumpiranog čovjeka i želim korumpirati Hrvatsku radeći kao konj. To je moj program. Nije budućnost Hrvatske kopanje po ideološkim rovovima i ja ću se zalagati za korupciju kao zajedništvo svih”, rekao je za 24sata novi Milan Bandić, najavljujući kandidaturu i parafrazirajući program svog poznatijeg imenjaka i prezimenjaka.

Izvadio je osobnu na novo ime, prijavio se pod njim na jednu zagrebačku utrku. Pravno nema nikakvih prepreka za njegovu kandidaturu. Jedino, kada izbori budu raspisani, treba skupiti 10.000 potpisa građana koji će poduprijeti njegovu utrku za Pantovčak. Ako u tome uspije, bit će jednakopravan kandidat kao i svi ostali: Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i svi ostali koji uspiju skupiti potpise. Gostovat će u javnim medijima na sučeljavanjima s protukandidatima.

Ključnih 10 programskih točaka Milana Bandića za predsjedničke izbore:

1. Zalagat ću se za uvođenje centralnog Ministarstva korupcije
2. Pantovčak će biti sjedište Ministarstva korupcije
3. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa reformirat ću u Povjerenstvo za spajanje interesa.
4. Zloglasni Uskok ću pripojiti Ministarstvu korupcije i reformirati ga u Ured za promociju korupcije.
5.Korupcija će postati državna religija
6. Proglašavanje cijele Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP).
7. Korupciju kao strateški resurs zaštiti Ustavom
8.Afirmirao bih Hrvatsku u svijetu kao mjesto korupcije i time brzo privukao kapital.
9. Nastavio bih praksu da najugledniji korumpirani Europljani dobivaju hrvatske putovnice.
10. Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati glavnu vrijednost na kojoj se temelji hrvatska država – a to je korupcija.

Foto: Daniel Kasap/Hina