Plenković oštro na pitanje o Culeju: Nisam ja nikakav psihoterapeut

Plenković oštro na pitanje o Culeju: Nisam ja nikakav psihoterapeut

Premijera Andreja Plenkovića, nakon saborskog aktualca, novinari su, između ostaloga, pitali o stanju u HDZ-u, predstojećim predsjedničkim izborima i podrški HDZ-ovaca aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u utrci za novi mandat, prenosi N1.

Plenković ne vidi da treba posebno regulirati kampanju za predsjedničke izbore među HDZ-ovcima. “To je zdrav razum, ako imate izbore, kandidatkinju, onda se ponašate koherentno, nisu to stvari koje treba crtati”, rekao je Plenković.

Upitan koliko Miro Kovač svojom najavom za kandidaturu za predsjednika HDZ-a može naštetiti kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat, Plenković je rekao da se svatko sad treba fokusirati na predsjedničke izbore.

Stevo Culej danas je u Saboru novinarima rekao da on ima svoga predsjedničkog kandidata. Upitan za komentar na tu izjavu, obzirom da je Culej govorio o kandidatu u muškom rodu, Plenković je rekao da to nije vidio pa je novinare upitao kad se to dogodilo. “Nisam s njim razgovarao o tome, teško mi je komentirati ono što se događalo dok smo mi bili na aktualcu”, rekao je.

“Nisam ja nikakav psihoterapeut, imate predsjednika stranke, vodstvo stranke i ostvarene rezultate. Ja mislim da to nakon 3 godine onaj tko hoće vidjeti fakte – vidi. Poruku smo poslali svima, ona ne može biti jasnija, očekujem da svi budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u kampanji i na izborima”, rekao je Plenković.

Što se tiče okrugloga stola koji je organizirala HVIDR-a, a na kojemu je sudjelovao i gradonačelnik Ivan Penava, koji je prijetio crnim labudovima unutar HDZ-a, ukoliko se ne budu poštovali stavovi Vukovara vezano uz srpsku nacionalnu manjinu, Plenković je rekao da je znao da će se skup održati, ali da nema detaljnu informaciju o tome što se tamo događalo pa to ne može komentirati. Dodao je da s Penavom non-stop razgovara. “Koliko pomažemo Vukovar i Vukovarce mislim da on to najbolje zna”, dodao je.

Upitan zašto je HDZ putne naloge objavio u Večernjem listu, a ne dostavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Plenković je rekao da je više puta govorio o toj temi.

“Ja sam mislim toliko detaljno elaborirao danas cijelu ovu temu da mislim da nema potrebe da o tome govorim stalno. Onaj tko hoće razumjeti će razumjeti. Ono što smo mi smatrali da je činjenica, da je okvir, da je odgovornost, da je nadležnost Vlade, smo rastumačili, s puno respekta, u roku”, rekao je Plenković.

Što se tiče saborskog aktualca, premijer je rekao da je bilo dosta smireno. “Mislim da je bilo dosta smireno, otvorili smo, odnosno oporba je otvorila teme koje je htjela, pozicija je željela pokazati sva postignuća u radu pojedinih ministara i resora, koja se možda i ne vide toliko, ali generalno rekao bih dosta smireno”, rekao je Plenković o aktualnom satu u Saboru.

Foto: Admir Buljubašić/Hina