Sumrak hrvatskog pravosuđa: Je li Vladimir Šeks sredio oslobađajuću presudu svom kumu Božidaru Kalmeti?

Sumrak hrvatskog pravosuđa: Je li Vladimir Šeks sredio oslobađajuću presudu svom kumu Božidaru Kalmeti?

Nakon dvije godine suđenja u četvrtak je objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima u aferi HAC-Remorker. Kalmeta je oslobođen, oslobođen je i Livaković, a Mikulić, Kezele i Boban su proglašeni krivima, prenosi N1.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Božidara Kalmetu je oslobodila, kao i Zdravka Livakovića, a treće, četvrto i petooptuženog – Milivoja Mikulić, Stjepka Bobana i Damira Kezelea proglasila je krivima.

Mikulić je nepravomoćno osuđen na 3 godine zatvora, Boban na 2 godine, a Kezele na 3 godine i 6 mjeseci.

I dok je Kalmetina obrana tijekom cijelog postupka kao i u završnom govoru isticala da optužbe nisu dokazane tužitelji su smatrali dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu te da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge.

Uskok je u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdio da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ”po nalogu Zorana Milanovića” a drugu ”kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir KezelMiroslav Bunić Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Posjetimo, Vladimir Šeks, kojeg često nazivaju ministrom pravosuđa u sjeni,  je u kumskim odnosima s Božidarom Kalmetom.  Nakon ovakve presude postavlja se pitanje je li  upravo Šeks  pokrenuo sovje veze u sudačkim krugovima.

Foto: Denis Cerić/Hina