Plenković kapitulirao pred sindikatima: Prihvatio je sve zahtjeve inicijative “67 je previše”

Plenković kapitulirao pred sindikatima: Prihvatio je sve zahtjeve inicijative “67 je previše”

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je Vlada čula poruku naroda i odlučila da će u cijelosti preuzeti prijedloge inicijative “67 je previše” i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, N1.

“Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative ’67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana.

Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Ovakav zaokret znači da su lagali, smatra Grbin

Reakcije na premijerovu odluku stižu i iz oporbe. SDP-ov Peđa Grbin odluku je nazvao kapitulacijom, prenosi N1.

“Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove Vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti, umjesto lupati glavom u zid”, rekao je Grbin.

“Nije tu pitanje zašto to odmah nisu napravili, nego zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi ovo spriječili. Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti mirovinski sustav, ako se ne usvoji reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su ranije – lagali”, rekao je Grbin.

 Dodao je da mu je drago što je Vlada to napravila, ali da toj odluci pristupa s određenom dozom opreza. “Dok ono što je Plenković izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ”, rekao je Grbin.

Lukav manevar Vlade

“Radi se o vrlo lukavom manevru”, smatra Goran Beus Richembergh.

“Prvo, pokušava se umiriti dio javnosti, građani koji su se izjasnili i potpisali zahtjev za referendumom. Treba prepoznati i politički trenutak donošenja ove odluke . nikako mu ne bi odgovarao referendum prije predsjedničkih izbora, to bi svakako nanijelo štetu njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji. Ovo je lukav potez i ako se umiri javnost promjenom Zakona, postoji teoretska mogućnost da se zakon promijeni za dvije, 5 ili 6 godina. Da se održi referendum, to ne bi bilo moguće jer referendumsku odluku možete samo referendumom promijeniti”, kazao je Beus Richembergh, prenosi N1.

Foto: Admir Buljubašić/Hina