Je li svježa krv jedino riješenje za skandalozno stanje u pravosuđu? Grmoja iznio jedan radikalan prijedlog

Je li svježa krv jedino riješenje za skandalozno stanje u pravosuđu? Grmoja iznio jedan radikalan prijedlog

Mostov Saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak kako je sve skloniji ideji da se prijevremeno umirove suci stariji od 55 godina, tvrdeći da su potekli ili su ih birali kadrovi iz bivšeg režima, prenosi N1.

“Zbog videa koji sam pogledao, (…) sve sam skloniji ideji prijevremenog umirovljenja sudaca iznad 55 godina, to je negdje oko 50 posto hrvatskih sudaca koji su, ili potekli iz bivšeg režima, ili su ih kadrovirali kadrovi bivšeg režima”, rekao je Nikola Grmoja.

To je bio njegov komentar na Facebook status koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava objavio nakon ponovljenog sudskog postupka protiv branitelja Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. U njemu je podsjetio da je Živkoviću, koji je u ratu izgubio dva sina, sutkinja tom prilikom poručila da se “sinovi žale u tišini”.

Upitan je li sutkinja tako reagirala jer je iz UDBA-e, Grmoja je uzvratio kako nije govorio ni o kakvoj UDBI.

Govorio sam da se suci imenuju na katastrofalan način, cjelokupan sustav je korumpiran, hrvatsko pravosuđe ne funkcionira i to treba mijenjati, ne samo izmjenom zakona, nego i novom svježom krvi, novim ljudima, poručio je Grmoja.

“Reći ocu koji je u Domovinskom ratu izgubio dvojicu sinova da žali u tišini, za mene je potpuno moralno posrnuće hrvatskog pravosuđa”, poručio je Mostov zastupnik.

Penava je, pak, na svom Facebooku napisao: “Konačno je netko izrekao stav kojeg hrvatska država ima prema Vukovaru i stradalnicima Domovinskog rata posljednjih 28 godina, Očito da iskazivanjem svojih osjećaja i tuge narušavamo nečiji mir, Sramim se institucija ove države i osoba koje ih vode na ovaj način”.

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu je počeo ponovljeni postupak protiv Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. Taj je sud u prvostupanjskoj presudi 2016. godine oslobodio Živkovića, ali je slučaj nakon žalbe Državnog odvjetništva prebačen na sud u Pulu, na kojem je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina