Sindikalac Mijat Stanić tvrdi da je Kalmeta znao za kriminal: To su opasni ljudi, mene je policija čuvala od te grupe

Sindikalac Mijat Stanić tvrdi da je Kalmeta znao za kriminal: To su opasni ljudi, mene je policija čuvala od te grupe

Sutkinja nije vjerovala onima koji su teretili Kalmetu, a jeste onima koji nisu. Najveći problem je što su za ovako velike optužnice, optuženi bili na slobodi i u situaciji da mogu utjecati na svjedoke. To su opasni ljudi, a sud im je dozvolio da se brane sa slobode i tako to završi. Ako su tako nevini, zašto je onda i mene policija čuvala od te grupe koja je danas oslobođena?, komentirao nam je Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata oslobađajuću presudu protiv Božidara Kalmete.

Sindikat je aktivno sudjelovao u razotkrivanju modela namještanja poslova i izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki. Stanić je na kraju i sam završio na sudu s Kalmetom kada je sve počelo curiti van.

– Nevjerojatno je da sad ispada da Kalmeta nije ništa znao. To jednostavno nije točno. Ja sam mu osobno od 2008. godine u više navrata ispričao kakav se kriminal događa u autocestama dok je bio ministar. Imao je utjecaj, njega se baš sve pitalo, ali nije baš ništa uradio. Štoviše, na čelo HAC-a je doveo ljude poput Stjepka Bobana koji su trebali sakriti dokumentaciju – kaže Stanić.

Sutkinja je danas obrazložila da je preslušano 90 svjedoka, napravljena analiza dokumenata i da nitko osim Josipa Sapunara nije teretio Kalmetu. I da ne može donijeti presudu na temelju impresija u javnosti. A i Sapunarovo svjedočenje nije prihvaćeno kao vjerodostojno jer je ranije lagao o imovini. Inače, treba naglastiti da je Drago Tadić, čelnik Osijek Koteksa, moćne tvrtke koja je davala mito u svom prvom iskazu istražiteljima teretio Kalmetu, ali je taj iskaz promijenio, pišu 24sata.

Stanić smatra da suci također nemaju petlju i slobodu izreći osuđujuće presude.

– Kalmeta je još na visokoj funkciji u HDZ-u, a dok je tako, teško je očekivati osuđujuće presude. Suci su podložni utjecaju i mitu i zato je ovo po meni jedna klasična presuda u Hrvatskoj – zaključuje Stanić.

Foto: Denis Cerić/Hina