Bandić otvoreno ucjenjuje: Objavit ću popis svih koji su tražili usluge od mene. Na meti i Milanović

Bandić otvoreno ucjenjuje: Objavit ću popis svih koji su tražili usluge od mene. Na meti i Milanović

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zaprijetio je u srijedu s konferencije za novinare famoznom knjigom u kojoj su zapisani svi koji ga prozivaju za kriminal, a od njega su i sami tražili usluge. Nakon 20 godina izvršavanja druge izvršne funkcije ove zemlje, kaže Bandić, treba „progovoriti o licemjerstvu, duplom moralu svih onih koji su visili pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije“.

– Nešto ću o tome reći. Neće mirno spavati nakon toga, budite sigurni. A ja ću mirno spavati. Treba reći Hrvatskoj u lice. I o nekim ljudima poimence što ih ide pa što koštalo da koštalo – poručio je Bandić, iz čega se očekivano rodilo logično pitanje je li riječ o još jednom Bandićevu blefu, a ako nije, na koga onda misli i zašto se na ovakve prijetnje uopće odlučio baš u ovom trenutku, javlja Večernji list.

Svi naši sugovornici koji odlično poznaju Bandića i od kojih su neki bili i njegovi bliski suradnici u Gradu koji vodi gotovo dva desetljeća kažu da razlog nije jedan, baš kao što ni meta nije jedna. Kao prvo, takvom izjavom, kažu, potencijalno je „začepio“ usta sigurno barem dijelu onih koji znaju nešto što bi se u ovom trenutku možda moglo upotrijebiti protiv njega. Dovoljno je podsjetiti da mu traje suđenje u aferi Agram i da je baš ovog mjeseca ugledna neurologinja Vida Demarin svjedočila da je Bandić od nje tražio da potpiše falsificirane dokumente. Druga je meta, smatraju izvori, kandidat SDP-a za predsjednika države Zoran Milanović kojemu želi naštetiti u njegovoj utrci za predsjednika države.

– Bandić se šeta po Skupštini i prijeti Milanoviću. Čovjek misli da mu je Milanović složio sve istrage koje se protiv njega vode – kaže jedan SDP-ov član zagrebačke Skupštine i dodaje da je cijela priča s prijetnjama irelevantna jer Milanu Bandiću danas više nitko ne vjeruje. I naš drugi izvor iz zagrebačkog SDP-a koji odlično poznaje Bandića kaže da je Milanović očito jedna od meta te nabraja dva razloga za to. – Prvi je osobne naravi. Bandić mrzi Milanovića i krivi ga za neke sudske procese koje ima i želi mu se osvetiti. Drugi je razlog čisto politički. Želi naštetiti Milanoviću u kampanji za predsjednika države i tako pomoći Kolindi Grabar-Kitarović. To ne radi zbog predsjednice, nego zbog Plenkovića jer zna da Plenkoviću očajnički treba pobjeda na predsjedničkim izborima, a njemu pak trebaju HDZ-ove ruke u Gradu kad je riječ o glasanju o novom GUP-u – kaže naš izvor. Sjetio se i da je slične prijetnje Bandić koristio i na izborima za šefa SDP-a 2007. godine.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina