Krstičević podržao branitelja koji je razbio dvojezičnu ploču: Hrvatska treba imati razumijevanja prema obiteljima heroja

Krstičević podržao branitelja koji je razbio dvojezičnu ploču: Hrvatska treba imati razumijevanja prema obiteljima heroja

Marijan Živković, branitelj iz Vukovara koji je tijekom prosvjeda 2013. razbio dvojezičnu ploču na zgradi policije ponovno se našao na sudu. Prvostupanjskom presudom vukovarskog Općinskog suda Živković je oslobođen, ali je nakon žalbe Državnog odvjetništva predmet prebačen na sud u Pulu.

Živković je jučer dobio potporu od vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, a danas se o slučaju oglasio i ministar obrane Damir Krstičević. U svojoj objavi je pozvao institucije da imaju suosjećanje prema branitelju koji je u ratu ostao bez dva sina.

Objavu prenosimo u cijelosti.

“Obitelj Marijana Živkovića u Domovinskom ratu dala je najviše što je mogla za Hrvatsku – svoja dva sina.

Republika Hrvatska treba imati razumijevanja i suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata.

Stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca. Prema Marku Živkoviću nazvana je Zrakoplovna baza Pleso.

Mlađi sin, Nikola, ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Čuvajmo uspomenu na ova dva heroja Domovinskog rata i ostvarimo obećanje da ćemo brinuti i skrbiti o njihovim najbližima”, napisao je Krstičević.

Foto: Admir Buljubašić/Hina