Nino Raspudić uputio vapaj Milanu Bandiću: Milane Bandiću, ostani Milan Bandić do kraja!

Nino Raspudić uputio vapaj Milanu Bandiću: Milane Bandiću, ostani Milan Bandić do kraja!

Nino Raspudić je u svojoj kolumni za Večernji list komentirao najavu kandidature redatelja filma “Gazda”, nekada poznatog kao Dario Juričan, koji je svoje ime radi kandidature promijenio u Milan Bandić te najavio program korumpiranja Hrvatske.

Raspudić je podsjetio da je već prije bilo promjena imena pred izbore. U Sloveniji su tako tri umjetnika promijenila ime u Janez Janša.

Raspudić ne misli da takve “neozbiljne” kandidate treba podcjenjivati. Podsjetio je na primjer Ljubiše Preletačevića Belog iz Srbije, koji je s kampanjom građenom na ekscentričnoj ličnosti i komičnim obećanjima došao do više nego respektabilnog trećeg mjesta, s 9.44% glasova.

Međutim, upozorio je protiv podcjenjivanja javnosti.

“Izgleda vrlo obećavajuće, ali pomalo zabrinjava što nakon izvrsnog početnog koncepta kasnija izvedba nije na istoj razini. Naime, čini se kako novi Milan Bandić pretjeruje najavljujući kao glavne točke svog programa osnivanje Ministarstva korupcije čije bi sjedište bilo na Pantovčaku, transformiranje USKOK-a u odjel za propagiranje korupcije te proglašenje čitave Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP). Radi se o tzv. ‘telefoniranju’ koje pomalo podcjenjuje sposobnost publike da shvati osnovnu poruku. U takvim stvarima ne treba biti predoslovan, već je bolje igrati suptilnije, laganije, na granici ozbiljnog i parodijskog za što je najbolji primjer Hašekova boemska partija iz 1911.: ‘Stranka umjerenog napretka u granicama zakona’. Koristiti se, dakle, finom ironijom, laganim i elegantnim potezima floreta a ne lupanjem balvanom jer se time otupljuje genijalnost osnovne zamisli.

Da novi Milan Bandić ima potencijala vide se u nekima od slogana poput ‘Korupcija svima, a ne samo njima’, što bi se dalo razraditi u čitavu jednu novu socijalnu filozofiju te posebno u efektnom sloganu za motiviranje birača: “Što god vam ponude, ja nudim duplo”.

Umjesto doslovnog ‘telefoniranja’ Milanu Bandiću dovoljno bi bilo da bude Milan Bandić, uz minimalno dodatno naglašavanje milanbandićizma, koje ne smije prijeći u prenaglašavanje, jer time se gubi učinak. Kad bi išao tim putem mogao bi uskoro nadmašiti starog Milana Bandića pa bi se za novog Milana Bandića na kraju kampanje moglo reći sljedeće: Milan Bandić je toliko Milan Bandić da je više Milan Bandić od Milana Bandića. Zato Milan Bandić više nije Milan Bandić, nego je Milan Bandić Milan Bandić.”

Raspudić je u ovom poigravanju imenom vidio zanimljivu mogućnost koja može imati dalekosežne posljedice za društvo.

“Pošto su sve fluidniji i ‘rodovi’ i imena, mogu se i neke žene preimenovati u Milan Bandić, primjerice Milanka Opačić. Štoviše, svi oni koje je Milan Bandić nazvao žetončićima, trebali bi kao uvjet prelaska u klub Stranke rada i solidarnosti promijeniti ime u Milan Bandić. To bi bilo najpoštenije.”

Zbog toga poziva Milana Bandića da ostane Milan Bandić.

“Ako bi ovo, kao što neki zli jezici sugeriraju, bila samo gerilska kampanja za dokumentarni film “Kumek” kojeg je Milan Bandić snimio o Milanu Bandiću, i ako se nakon promocija filma odrekne imena Milan Bandić i ponovo se nazove Dario Juričan, javnost će imati puno pravo osjećati prevarenom. Dakle, Milane Bandiću, ostani Milan Bandić do kraja”

Foto: N1