Zašto Ivan Vilibor Sinčić proziva Dragu Prgometa

Zašto Ivan Vilibor Sinčić proziva Dragu Prgometa

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je u petak kako njegova stranka ima dokumentaciju koja pokazuje postupak izvlačenja novca iz sustava HEP-a te izrazio bojazan da je u Hrvatsku elektroprivredu, kao i sva druga trgovačka društva u vlasništvu države, ušla korupcija, prenosi N1.

Točnije, ušao je njezin oblik koji se zove klijentelizam: klijentima – stranačkim prijateljima, kumovima namještaju se poslovi, natječaji, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Davor Popović naveo je kako su HEP Operator distribucijskog sustava Elektre Zagreb i tvrtka Armus u listopadu 2017. potpisali ugovor po kojemu je ta tvrtka imala obvezu očitati brojila za kućanstva i poduzetništvo, ali Armus nije ispoštovao ugovor.

Tvrtka je očitavala samo brojila za kućanstva, ne i ona za poduzetništvo, izjavio je Popović, tvrdeći da je HEP zbog toga bio primoran angažirati vlastite radnike koji su petkom, subotom nedjeljom, prekovremeno očitavali brojila.

Imamo informacije iz sustava da su bili primorani očitavati brojila, a neki su radnici radili više mjeseci bez slobodnih vikenda, kaže Popović, pitajući se kako je moguće da to prođe, a da direktori ne reagisraju?

Kaže i kako je Armus prošao na tenderu “tako da su imali vrlo visoku iskazanu jediničnu cijenu za broj očitanja brojila za kućanstva, a nisku ona u poduzetništvu”.

U Živom zidu kažu da vrijednost konkretnog posla iznosi 9 milijuna kuna, najavljuju i kako će sve dokumente koje imaju poslati Državnom odvjetništvu da istraži što se događalo.

Simptomatično im je i da je prokurist Armusa Mijo Prgomet, brat političara Drage Prgometa.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina