Šef HDZ-a u problemima: “Ako Plenković ne kazni Penavu i Culeja, onda njegov autoritet u stranci ne postoji”

Šef HDZ-a u problemima: “Ako Plenković ne kazni Penavu i Culeja, onda njegov autoritet u stranci ne postoji”

Novinari Jasmin Klarić iz Telegrama i Tomislav Klauški iz 24 sata gostovali su u Točki na tjedan i komentirali previranja u HDZ-u.

Što se tiče novih trzavica na relaciji Vukovar – Penava – Plenković, Klauški smatra da je to ovaj put, za razliku od onoga prije godinu dana, puno opasnije za Plenkovića.

“Dolaze mu predsjednički i unutarstranački izbori, a on ima više problema s HDZ-om nego s bilo kim. Bombardiran je s desnice, od Istanbulske konvencije, kad je bilo hoće li se glasati po savjesti, a sad dolazimo do toga hoće li se po savjesti glasati za Škoru ili po stranačkoj stegi za Kolindu Grabar Kitarović. Sad kako dolazi studeni, situacija u Vukovaru se budi i Penava koristi situaciju da udari na Plenkovića”, rekao je Klauški.

“Ova situacija mogla bi se okrenuti protiv predsjednika HDZ-a. Ne bi me čudilo da se u Vukovaru ponovi sramotna situacija s dvije kolone, kao za vrijeme zadnje godine mandata Zorana Milanovića. Penavin napad je puno ozbiljniji zbog tajminga, ali je i žešči i opasniji pogotovo zato što dolazi samo dan nakon što je Plenković rekao da je u HDZ-u čvrsto dogovoreno da se glasa i podržava Kolindu Grabar Kitarović”, rekao je Klarić.

Upitani je li Penava dostojan protivnik Plenkoviću u bitci za šefa stranke, ni Klarić ni Klauški ne misle da Penava sam potencira trzavice s Plenkovićem.

“Ne znam je li on ozbiljan protivnik ili je on eksponent nekog ozbiljnog protivnika, ali ako Plenković tu situaciju ne riješi i ne kazni Penavu, a bogami i Culeja, njegov autoritet u stranci ne postoji. Hoće li se Plenković usuditi i krenuti u takvu vrstu obračuna, to ne znamo”, rekao je Klarić.

“Možda na Culeju istrenirati strogoću, a Penavu možda poštedjeti. Penava i Vukovar užasno je težak problem za Vladu i HDZ. Plenković uvijek mora balansirati, ali nije čovjek koji često prelama stvari preko koljena i njemu će trebati veliki misaoni napor da pređe preko toga”, rekao je Klauški, koji je upitao postoji li doista netko tko bi mogao biti uvjerljiv protivnik Plenkoviću.

“Osoba koja dolazi izdaleka, koja nije formirana u središnjici, teško može izrasti u lidera, ali da za nekoga Penava igra vrlo je lako moguće”, rekao je Klauški.

Što se tiče službene objave kandidature predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi mandat, Klarić je postavio zanimljivo pitanje. “Sad je kraj rujna, Kolinda Grabar Kitarović nije objavila službeno kandidaturu, zapitajmo se što bi se dogodilo kad bi ona došla i zahvalila se na suradnji”, upitao je Klarić.

“Plenkovć je doveden u situaciju da je osuđen na Kolindu, a i ona na njega i dovedeni su u pat poziciju da ne znaju što bi jedno s drugim. Sad ne može igrati na Škoru, taj vlak je davno prošao”, rekao je Klauški.

Foto: N1

Facebook Comments