Tužna priča iz Obrovca: Gotovo pola godine nakon zatvaranja ambulante dr. Jusupa, još uvijek 400 pacijenata nema svog doktora

Tužna priča iz Obrovca: Gotovo pola godine nakon zatvaranja ambulante dr. Jusupa,  još uvijek 400 pacijenata nema svog doktora

Gotovo pola godine nakon što je u Obrovcu zatvorena ambulanta dr. Gorana Jusupa, Dom zdravlja Zadarske županije još nije uspio pronaći novog liječnika koji bi radio u toj ordinaciji i preuzeo 400 pacijenata. Oni su Jusupovim odlaskom ostali bez stalnog doktora a rješenja nema na vidiku. javlja N1.

Nakon što je vijest o njihovu liječniku postala nacionalna tema, Obrovčani već šest mjeseci čekaju njegovu zamjenu.

“Natječaji su bili oglašavani na lokalnoj razini, na stranicama Zavoda za zapošljavanje, na našim web stranicama gdje su dostupni svima i u medijima koji se čitaju na teritoriju kompletne države”, kaže Mario Kožul, zamjenik ravnatelja Doma zdravlja zadarske županije.

Ali bez uspjeha. Trenutno liječnica čije je prebivalište u Zadru dvaput tjedno dolazi u Obrovac, a mi je danas nismo zatekli.

Liječnika koji bi se preselio u gradić pored Zrmanje, teško je pronaći.

“Europska Unija proguta ne samo iz naše zemlje nego i ostale kvalitetne kadrove i može se samo očekivati da će se uz ekstra beneficije i bitno povećanje plaća, doktorima biti zanimljivo ostati tu”, dodaje Kožul.

A u najlijepšem hrvatskom gradu, kako mu tepaju domaći, samo priroda buja. Privreda je odavno propala.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Obrovcu živi oko tisuću ljudi, a zajedno s okolnim selima tu ih je oko tri tisuće. Mahom su to građani starije životne dobi kojima je liječnik prijeko potreban.

“Dođemo u Maslenicu, kod doktorice Artuković, tako da se sad snalazimo. Hoće li doć ovdje, nemam pojma”, kaže Šime, stanovnik Obrovca.

Njegov sugrađanin Ivica kaže:

“Otežava puno zato što čekaju ljudi, bude gužva tamo u čekaonici. Kako se snalaze? A šta ja znam, traže prijevoz, voze ih privatni auti i tako.”

U grad ponekad zalutaju i turisti, iz obližnjeg Zadra, koji se ne mogu načuditi.

“Ne znam kako može biti tako prazan grad, zato što je prelijep”, smatra Cris iz Njemačke.

Ako uskoro ne pronađu zamjenu doktoru Jusupu, neće je više ni morati tražiti, govore nam domaći – jer u gradu neće ostati nitko.