Plenković optužio GONG: To je lijeva nevladina udruga i produžena ruka SDP-a koja pakira Šuici

Plenković optužio GONG: To je lijeva nevladina udruga i produžena ruka SDP-a koja pakira Šuici

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice.

“Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a”, rekao je Andrej Plenković nakon radnog ručka s izabranom predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen.

Plenković je odgovarao na pitanje novinara o napisima o imovini Dubravke Šuice te može li joj to naštetiti prilikom saslušanja pred nadležnim odborom Europskog parlamenta sljedeći tjedan.

“GONG je lijeva nevladina udruga koja radi veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komsije. To javnost treba znati. Kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK-a iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a, postavljaju ista pitanja koja postavlja zastupnik Peđa Grbin. To je ta utakmica, neki dan sam govorio o trbuhozborcima, oni nastavljaju tu utakmicu svakoga dana. To se događa orkestrirano i namjerno i ja to sada govorim namjerno i s punom odgovornošću da hrvatska javnost zna”, istaknuo je Plenković.

Na upit jesu li tom kampanjom uspjeli poljuljati povjerenje Ursule von der Leyen, Plenković je odgovorio: “Ma kakvi”.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je sličan komentar na novinarsko pitanje treba li Dubravka Šuica pojasniti porijeklo svoje imovine:

“Pogledajte tko je u Hrvatskoj otvorio tu raspravu pa onda njih pitajte. Ja vam to neću reći jer vi to jako dobro znate, ali neću nasjedati na priče onih koji namjerno otvaraju to pitanje kako bi otežali poziciju naše povjerenice, kako bi umanjili uspjeh koji smo ostvarili kanidaturom, a vjerujem i budućom pozicijom potpredsjednice Europske komisije. Dakle, kada proanalizirate tko je animirao briselske portale, onda će vam biti jasno da je u pitanju politička podloga”, odgovorio je Jandroković.

Foto: Admir Buljubašić/Hina