GONG pita Plenkovića: Kako je Dubravka Šuica stekla imovinu vrijednu čak pet milijuna eura

GONG pita Plenkovića: Kako je Dubravka Šuica stekla imovinu vrijednu čak pet milijuna eura

Iz Gonga su u četvrtak poručili kako i dalje žele odgovore na postavljenih šest pitanja vezanih uz imovinsku karticu Dubravke Šuice te ustvrdili kako premijer Andrej Plenković svojom reakcijom želi skrenuti pozornost s bitnoga.

Unatoč pokušajima premijera Andreja Plenkovića da napadom skrene pozornost s bitnoga, Gong i dalje samo želi odgovore na postavljenih šest pitanja”, priopćili su iz GONG-a te pojasnili zašto su ta pitanja poslali u Europski parlament, piše RTL.

“Imovinsku karticu tražili smo, kao što je to sama Dubravka Šuica sugerirala na saborskom Odboru za europske poslove, od Sabora. Sabor nas je proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a ono nam je uskratilo uvid pozivajući se na zaštitu osobnih podataka Dubravke Šuice.

S obzirom na to da odgovore nismo dobili u Hrvatskoj, u nadi da ćemo ih napokon dobiti, poslali smo pitanja odborima Europskog parlamenta i Kolegiju predsjednika klubova u EP-u koji će saslušavati Dubravku Šuicu”, izvijestili su iz GONG-a.

U GONG-u smatraju da bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o podrijetlu svoje imovine koju je ispitivala i porezna inspekcija. Dovoljno bi bilo, kažu, da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere kao i nalaz porezne inspekcije vezano uz svoju imovinu.

Također, smatraju da je premijer Plenković trebao osigurati da hrvatska i europska javnost saznaju odgovore na ta pitanja.

“Umjesto da se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja, premijer je trebao osigurati da hrvatska i europska javnost pravodobno znaju odgovore na ta pitanja. Imamo pravo znati”, poručili su u priopćenju.

U priopćenju su ponovili pitanja na koja, smatraju, Dubravka Šuica mora dati odgovor: “Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dviju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report i Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?”

“Porezne vlasti istraživale su, prema pisanju medija, nesrazmjer između prihoda i vrijednosti obiteljske imovine koji je navodno iznosio 1,5 milijuna eura. Zašto Šuica nije javno objavila sve dokumente poreznih inspekcija u posljednjem desetljeću, od 2001. do 2009. u razdoblju u kojem je bila zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Dubrovnika?”, pitaju se iz Gonga.

Premijer Andrej Plenković optužio je tijekom četvrtka u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice.

“Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira Gong, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a”, rekao je Plenković nakon radnog ručka s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen.

Foto: Daniel Kasap/Hina