Škoro tvrdi da Berlinski zid još uvijek nije pao u glavama ljudi: To vidimo u strankama, medijima, pravosuđu

Škoro tvrdi da Berlinski zid još uvijek nije pao u glavama ljudi: To vidimo u strankama, medijima, pravosuđu

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro prisustvovao je konferenciji Zaklade Konrad Adenauer i Centra za obnovu kulture u Zagrebu povodom tridesete obljetnice pada Berlinskog zida, gdje je za portal Direktno govorio o komunističkom nasljeđu koje je prisutno danas u Hrvatskoj.

“Komunističko nasljeđe je još uvijek problem u Hrvatskoj. Prošlo je 30 godina od pada Berlinskog zida, ali čini se da još nije pao u glavama pojedinaca u Hrvatskoj. To je uvjet za razvoj prave demokracije kojoj težimo. Danas, u unutarstranačkom sustavu, također nema demokracije”, započeo je Škoro.

Osim u strankama, gdje se još može osjetiti komunističko nasljeđe?

“Osjeti se u medijima, obrazovanju, a ponajviše u pravosuđu i kod upravljanja državnom imovinom. Primjer su i državna poduzeća gdje nije došlo do značajnijih promjena u odnosu na prošla vremena. I dalje te službe rade u okvirima nekih stranaka i njihovih interesa”, rekao je predsjednički kandidat.

Što konkretno treba napraviti po tom pitanju?

“Moramo se boriti svim demokratskim alatima koje imamo. Govorio sam u svom programu o reformama. To su prije svega ustavne reforme, a potom i reforme drugih zakona. Nama je ukradena direktna demokracija. Svi naši pokušaji da nešto konkretno promijenimo, padali su u vodu. Treba pronaći balans između zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti i u tome je rješenje”, nadovezao se.

Je li za Hrvatsku prekasno napraviti lustraciju, prošlo je 30 godina od pada Berlinskog zida.

“Zagovornik sam određene vrste lustracijskog procesa, ali nisam siguran koliko je to moguće izvesti. Svakako, moramo ga provesti zbog nas samih, zbog istine, ali ne na način da bi se nekome osvetili ili da činimo ono što su činili nama ili našim roditeljima, već da ljudima možemo oprostiti i da se za njih možemo moliti”, zaključio je Miroslav Škoro u intervjuu za portal Direktno.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina