Dobra vijest za Škoru: Ni Glavašev HDSSB neće podržati Kolindu

Dobra vijest za Škoru: Ni Glavašev HDSSB neće podržati Kolindu

Saborski zastupnik Branimir Glavaš je za N1 komentirao sudski proces, predsjedničke izbore i ostale aktualnosti. Izjavio je da, unatoč potpori vladajućoj koaliciji, za sada neće podržati Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Kako navodi, odluku će donijeti glavni odbor, a kao izgledan scenarij vidi prepuštanje odluke na savjest pojedinačnih članova. Vijest je to koja ide u prilog Miroslavu Škori, posebno zato što Glavaš svoju bazu ima upravo u Slavoniji, na čije birače Škoro posebno računa.

Za svoj pravosudni proces kaže da traje već 15 godina. Smatra da se nije donijela odluka jer se u to vrijeme po želji domaće i međunarodne politike pokrenuo montirani proces.

Raspolaže s dokumentima koje još nije unio u sudski proces pa kad to napravi će biti spomenuto i ime koalicijskog partnera Milorada Pupovca. Kaže i da je spreman da se proces odvuče i da se on iz tjedna u tjedan priprema i podnosi podneske.

Kaže da je to rat do istrebljenja u kojem će on pobijediti. Na pitanje što je bilo 1991. u Osijeku kaže da je i to bio rat do istrebljenja, ali i da za zločine treba odgovarati i ustvrdio da nije zločine počinio ni naredio.

Za Nikolu Jamana kaže da je on njegov svjedok i da će svjedočenje iznijeti na sudu. Dodaje i da je predložio i Josipa Manolića za svjedoka pa još nije pozvan.

Kaže da nije zapovijedao ni jednom bojnom ni jednim ratnim zločinom koji se dogodio na osječkom području. “Jedina je moja obveza bila u slučaju da se takve stvari događaju prijaviti i ja sam to prijavio.”

Na pitanje ima li Vladimir Šeks utjecaja na HDZ kaže da više nema toliko i da se to bezrazložno potencira da on ima utjecaj. On otvoreno kaže i da je HDZ i Vladimir Šeks imao utjecaj na njegov sudski proces.

“Jučer sam gledao gospodina Pecnika i priča o simbiozi i zbližavanju. Ja i danas ponavljam Šeksu ono što sam mu rekao prije 15 godina. Ja bih rekao da je pravosuđe ipak evoluirao u smislu da se odupire političkim pritiscima.”

Neće podržati Kolindu

Na pitanje hoće li HDZ podržati Kolindu Grabar-Kitarović odgovara: “Stekli su se svi preduvjeti da HDSSB zauzme svoj stav, sljedećeg vikenda ćemo imati Glavni odbor gdje će morati zauzeti stav oko toga koga ćemo podržati na predsjedničkim izborima i još neke odluke.

Teško da će doći do suglasja u smislu podržavanja konkretnog kandidata. Po mojoj procjeni vrlo je vjerojatno da Glavni odbor ostavi odriješene ruke članovima da po svojoj volji i savjesti podrže nekoga od kandidata.”

Kaže da HDZ nije ni na nijednom sastanku inzistirao ili nametao koalicijskim partnerima da bi bilo dobro ili da bi im bilo drago da podrže njihovu kandidatkinju.

Na pitanje misli li da će Slavonija i Dalmacija odlučivati o novom predsjedniku ili predsjednici kaže da vjeruje da će biti tijesna utrka, ali dodaje i da zagrebački prsten ima veliki udio u toj priči. Smatra da ni Zoran Milanović ni Miroslav Škoro ni Kolinda Grabar-Kitarović ne mogu opušteno voditi kampanju.

Na pitanje kako može biti u koaliciji u kojoj su i Tomislav Saucha i Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak kaže da HDSSB nije u koaliciji zbog sudjelovanja u vlasti ili dijeljenja plijena.

“Sudjelovali smo u presudnom trenutku kada se glasalo o Tomislavu Ćoriću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, naš glas je presudio, mislim da smo tu odigrali presudnu ulogu. Procijenili smo da je bolje podržati koaliciju i izbjeći izbore koji nisu odgovarali ni nama ni drugima. Koalicija jest neprirodna, ali na tehničkoj razini funkcionira.”

Jandroković me zamolio da ostanem

Priznao je da su izjave Milorada Pupovca prijetile stabilnosti koalicije, ali da su ipak ostali zajedno jer smatraju da je još godinu dana ili manje do izbora pa da nema smisla. Kaže i da se može koalicija gledati kao prevara birača, ali i da je prevara birača i kada se na izborima obećava, a onda se na vlasti ništa od obećanog ne ispuni.

“Prije dva tjedna, uoči sastanaka u Baltazaru, osobno sam otišao kod predsjednika sabora Jandrokovića i ponudio da HDSSB izađe iz koalicije, ne zbog Milorada Pupovca nego zato što moram voditi brigu o svom sudskom procesu, a ne želim čitati da sam se skrio pod skute koalicije kako bi se moj proces okončao pozitivno. O tome sam obavijestio i koaliciju u Baltazaru.”

“Zamoljen sam da ostanem”, rekao je, i na pitanje tko ga je zamolio odgovorio da je razgovarao s gospodinom Jandrokovićem. Kaže i da se na to odlučio jer ne isključuje mogućnost da će se parlamentarni izbori održati i na ljeto 2020.

Glavaš je uvjeren da HDZ sada u ovim odnosima u odnosu na 20-ak godina prije nema utjecaj na pravosuđe i da se više to medijski imputira.

Misli da je kaznena prijava protiv Milorada Pupovca marketinški potez. Njegove su mu izjave neprihvatljive, ali ne vidi elemente kaznene odgovornosti.

Kaže i da koliko se HDZ trudio prikazati da vlada homogenost misli da stranka ima unutarstranačkih frakcija i borbi koje će se nastaviti nakon predsjedničkih pa sve do unutarstranačkih izbora.

“Gubitak predsjedničkih izbora ne bi bio ugodan za gospodina Plenkovića i ekipu oko njega. Rezultati izbora se reflektiraju na njih”, zaključio je.

Foto: Dario Grzelj