Sindikati zadovoljni odazivom na štrajk: Ujedinjeni smo i naši zahtjevi se odnose na sve zaposlenike

Sindikati zadovoljni odazivom na štrajk: Ujedinjeni smo i naši zahtjevi se odnose na sve zaposlenike

Iz pristiglih podataka o sudjelovanju u štrajku iz 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, današnjem štrajku kojim se zahtijeva povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo se 81,36 posto članstva u ustanovama i 75,69 posto članstva u srednjim školama, priopćeno je iz Preporoda, prenosi N1.

Današnji je štrajk djelomično ili potpuno proveden u 366 škola, dok u 14 škola štrajk nije održan i odgojno-obrazovni proces se odvijao neometano.

Velik odaziv

Uspoređujući današnje podatke o odazivu na štrajk u usporedbi sa štrajkom Preporoda iz 2018. i štrajka svih školskih sindikata iz 2015. očit je porast zanimanja za sudjelovanje u štrajku među zaposlenicima u školama.

Prema dosad pristiglim informacijama nije bilo značajnijeg kršenja prava zaposlenika na štrajk, kažu u Preporodu.

“Također, dobrom je odazivu doprinijelo to što ovaj puta štrajkaju svi školski sindikati i što se zahtjev za povećanjem plaća odnosi na sve zaposlenike u školama”, navodi se u priopćenju Preporoda.

Podsjetimo, sindikati su odlučili krenuti u štrajk nakon što je jučer propao pokušaj mirenja i nakon što su odbili prijedlog Vlade za povećanjima od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. kroz dodatke.

Foto: Hina