Nogometaši uglavnom ulažu “na sigurno”, u hotele i turizam: Jedan je iznimka

Nogometaši uglavnom ulažu “na sigurno”, u hotele i turizam: Jedan je iznimka
‘Treba razmišljati o životu nakon nogometa’, istaknuo je Lovren u jednom od brojnih intervjua nakon što je otvorio oko tri milijuna vrijedan hotel Joel u Novalji na Pagu, prenosi tportal.

Riječ je o objektu koji se diči s četiri zvjezdice, 16 luksuznih apartmana (ukupno može primiti 56 gostiju) i koktel barom s 12 metara dugačkim bazenom. Hotelom upravlja tvrtka Sutjeska, osnovana početkom ove godine, na čijem je čelu nogometaševa majka Silva. Firma nosi ime po mjestu Kraljeva Sutjeska u BiH, iz kojeg je porijeklom obitelj Lovren.

Ulazak u hotelijerstvo drugi je pokušaj Dejana Lovrena da kroz biznis oplodi novac zarađen na zelenom terenu. U prvu, pokazalo se neuspješnu, poslovnu avanturu ušao je prije pet godina. S prijateljem i vjenčanim kumom Lovrom Krčarom bio je pokrenuo modni brend Russell Brown. Nakon tri godine brend je ugašen, a tvrtka Lodelo moda završila je u stečaju.

Nedaleko od Lovrenova hotela Joel u Novalji njegov kolega iz reprezentacije Ivan Rakitić gradi hotel Kaneo. Formalno iza investicije stoji njegov stric Franko Papić, direktor tvrtke imenjakinje hotela. I Rakitićev objekt imat će četiri zvjezdice, ali nešto više soba od Lovrenova, ukupno 80.

I Mario Mandžukić i Josip Pivarić novac su usmjerili na turističke potencijale.

Mandžukić je prije nekoliko godina kupio zdanje u mjestu Bobovišća kraj Milne na Braču i preuredio ga je u superluksuznu vilu. Kad u njoj ne boravi, tad je iznajmljuje preko tvrtke Vila Brač sa sjedištem u Zagrebu. Temeljni kapital joj je 2,7 milijuna kuna, a Mandžukić se vodi kao osnivač i direktor. Firma je lani imala 473.356 kuna prihoda i zaradu od 64.160 kuna.

Nogometaš i broker koji dobro surađuju

Milana Badelj, s druge strane, ušao je u poslovnu suradnju s Tomislavom Alpezom čovjekom s od 20 godina uspješne poslovne karijere, od čega je nekoliko godina proveo u upravi IGH.

Alpeza i Badelj su vlasnici tvrtke Fargo capital partners sa sjedištem u Zagrebu. Temeljni kapital tvrtke iznosi 13,6 milijuna kuna, s time da jedan i drugi drže 50 posto vlasničkog udjela.

Tvrtka zadnjih nekoliko godina odlično posluje. Prošle godine imali su 7,3 milijuna kuna prihoda i 4,5 milijuna kuna čiste dobiti.

‘Mali smo investicijski fond. Oprezno i promišljeno ulažemo. Selektiramo ulaganja s naglaskom na inovacije i izvoz. Pokušavamo anticipirati tržište. A značajna stvar je i odlična kemija između Badelja i mene. On je vrlo atipičan sportaš, intelektualac koji drugačije gleda na stvari od većine svojih sportskih kolega’, izjavio je za tportal Alpeza.

S Badeljem se, kaže, upoznao prije deset godina, kad mu je ovaj preko poznanika pristupio s molbom da ga savjetuje u što uložiti novac. Od značajnih investicija Alpeza ističe ulaganje u pivovaru Garden Brewery, poduzetnički projekt Nicka Colgana, britanskog producenta i osnivača Garden festivala.

‘U Šibeniku radimo na projektu samoodrživih kuća, a uz to financijski pratimo i dva IT startupa mladića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ali ne mogu vam otkriti detalje’, rekao je Alpeza.

Foto: Damir Senčar