Švaljek progovorila o svinjokolji, krstitkama i mutnim ugovorima o radu: Kako Bandić upravlja Zagrebom

Švaljek progovorila o svinjokolji, krstitkama i mutnim ugovorima o radu: Kako Bandić upravlja Zagrebom

Na suđenju Milanu Bandiću svjedočili su Sandra Švaljek, bivša zamjenica gradonačelnika i Ivan Jurčić, bivši Bandićev vozač. Oboje su dali zanimljiv uvid u način funkcioniranja Grada pod vodstvom Milana Bandića, prenosi Večernji list.

Nakon što je zbog Bandićeva uhićenja preuzela dužnost gradonačelnice, Švaljek je, kako je kazala, uočila da pojedini ugovori o radu za pojedine osobe ne odgovaraju njihovim kvalifikacijama ili obrazovanju. Međutim, tvrdi da o toj problematici nije imala koga pitati.

“Nisam se imala kod koga interesirati jer je gradonačelnik bio uhićen, a s njim i 19 njegovih suradnika” kazala je Sandra Švaljek, dodavši da je onima koji su imali neodgovarajuće ugovore ponudila nove, unatoč njihovom negodovanju.

Upitana je li moguće na put u inozemstvo poslati osobu koja nema veze s gradom te za to isplatiti dnevnice vozaču, Švaljek je odgovorila: “Moguće je jer gradonačelnik ima široke ovlasti. No nije u skladu s načelima dobrog upravljanja proračunom”.

– Je li protuzakonito nekoga službenim vozilom voziti na svinjokolju? – zanimalo je tužitelja. “Svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti grada Zagreba. Kao ni krstitke” kazala je svjedokinja.

Pet godina sam čekao da dam ovaj iskaz

Na klupu za svjedoke sjeo je i Ivan Jurčić, vozač Milana Bandića od 2008. godine.

“Pet sam godina čekao da dam ovaj iskaz,” rekao je Jurčić, koji istražiteljima nije otkrio ono što se spremao izreći u sudnici.

Prvo je kazao da ne zna jesu li se vozila grada Zagreba mogla davati na korištenje bez odobrenja gradonačelnika. No onda se ispravio pa naveo da je i on ponekad znao davati vozila na korištenje ako je procijenio da gradonačelniku neće trebati. Naveo je i da je o tome ponekad izvještavao gradonačelnika.

Upitan je li kada vozio službenim vozilima osobe koje nisu bile zaposlenici grada Zagreba, odgovorio je potvrdno. Kazao je tako da je Milu Horvat vozio na liječenje u Beč. No iako je u istrazi kazao da je odobrenje za taj put dao Bandić, danas se toga nije mogao sjetiti. U daljnjem iskazu naveo je da ju je u Beč vozio radi liječenja. Zna i da je još jednom vožena u Beč ali se nije mogao sjetiti tko ju je vozio.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina