Fred Matić kontrira Ivanu Penavi: Ne vjerujem da silovatelji slobodno hodaju Vukovarom

Fred Matić kontrira Ivanu Penavi: Ne vjerujem da silovatelji slobodno hodaju Vukovarom

Bivši ministar branitelja i hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić u N1 Studiju uživo govorio je o štrajku prosvjetnih radnika, kao i o pravima branitelja te promjeni kalendara praznika.

Kada je u pitanju štrajk prosvjetnih radnika, Matić kaže kako ga u potpunosti podržava.

“Podržavam štrajk. I sam sam nastavnik, a to je zanimanje koje je kod nas potpuno zanemareno. Hrvatska može dalje krenuti samo temeljem obrazovanja, a, uz dužno poštovanje, izjednačavati profesore s fizičkim radnicima po pitanju primanja nije dopustivo. Nevjerojatno mi je da se vodi diskusija o nekoliko stotina kuna”, kazao je Predrag Fred Matić.

SDP-ova vlada nije išla na ruku sindikatima.

“Nije. No, treba se vratiti u kontekst vremena, financijske situacije, proračunske situacije koja nije bila ni blizu ove danas. Mi smo tada dobro funkcionirali, s obzirom na uvjete u kojima smo radili. Prihodi su sada porasli, a povećala su se materijalna prava branitelja i proširio se krug onih koji ta prava koriste. Iako je rat završio prije 24 godine, mi smo u nekoliko zadnjih godina dobili 3000 novih branitelja, a registar je zatvoren”, rekao je Matić.

Kako gledate na prijepore Vlade i HVIDR-e, koji su krenuli sa zahtjevom da se SDSS izbaci iz koalicije, da bi sada pozivali Milorada Pupovca na razgovor?

“To je licemjerstvo koje voditelji braniteljskih udruga pokazuju iz godine u godinu. Branitelji su dobri ljudi, ali voditelji udruga gledaju svoje interese. Andrej Plenković je strano tijelo u desnom krilu HDZ-a, a HVIDR-a je vojno krilo HDZ-a, sjetimo se samo šatora. Oni služe gospodarima dok im se baca hrana, a sada su u zrakopraznom prostoru jer se ne znaju uz koje se svrstati. Sve se svodi na to kod koga će biti proračunska sisa, gdje će biti novci. Pupovac postoji već 30 godina na političkoj sceni i već 30 godina su mu isti stavovi”, kazao je Matić.

Kada je u pitanju kalendar novih praznika, Matić kaže kako je kada je obljetnica pada Vukovara spomendan mnogo prikladniji izraz.

“Puno je ljepši izraz spomendan Vukovara, jer praznik je dan za slavlje. Kada su u pitanju novi praznici, to je specijalitet HDZ-a, osvrtanje na stradavanje… Imamo Hrvatsku, treba je izgraditi. Spomendan, ako do toga dođe, a hoće, neka bar stave na pravi dan okupacije Vukovara, a to je 20. studeni, koji je bio konačni pad Vukovara, 18. je friziran datum. Neka isprave povijesnu nepravdu, bez obzira na to što je narod navikao da se tada obilježava, to treba ispraviti. Uvriježili su se i neki drugi datumi, pa se sada opet mijenjaju”, ističe Matić.

Andrej Plenković kaže da se 25.06. i 08.10. nisu se ‘uhvatili’.

“Kada se želi naći razlog, nađe se. I taj izgovor da se 30.05. uvodi jer je tijekom školske godine, dok 25.06. nije bio je smiješan. Pa 08.10. je bio rijekom školske godine, pa ga ukidaju. Zna se kome ovim ide voda na mlin. Za vrijeme SDP.-a smo osnovali memorijalni centar u Vukovaru, gdje učenici odlaze i nauče sve o Vukovaru, zato je izlišno govoriti o praznicima kojima će ih nešto naučiti”, rekao je Matić.

Nemate ništa protiv da se obljetnica pada Vukovara obilježava kao dan sjećanja i postane neradni dan?

“Kada HDZ to predlaže, morate imati sumnju. Čovjek ne bi sumnjao da je to bilo u nekom od prošlih mandata, ili u prvoj godini ovog mandata. Ovo je sada u cilju predsjedničke kampanje. I ranije su ljudi dolazili u Vukovar, svatko tko je htio došao je. Ne vjeruj HDZ-ovcima ni kada darove donose”, rekao je Matić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare godinu dana nakon velikog prosvjeda u tom gradu, na kojemu se tražilo procesuiranje ratnih zločina, za koju je rekao kako je zamjena za prosvjed. Rekao je i kako razmatra kandidiranje za predsjednika HDZ-a.

“Kada su u pitanju izbori za predsjednika stranke, radi se o unutarstranačkom sukobu u HDZ-u. Za ratne zločine želim podsjetiti građane Hrvatske da sam iz Vukovara, za koji se stalno se govori da njime hodaju silovatelji. Zakon o aboliciji je napravljen kako bi svi koji su sudjelovali u oružanom sukobu mogli nastaviti svoj život u domovini. No, ako se otkrije da je netko napravio ratni zločin, treba ga procesuirati. Ne vjerujem da gradom hodaju silovatelji, ne mogu povjerovati da se takve stvari događaju. Vukovarci bi trebali sjesti sa Srbima i riješiti to. Ako gradom šeta 400 zločinaca srpske nacionalnosti, vjerojatno šeta i 10 puta manje onih koji su činili zločine prema Srbima. A svaka strana želi osuditi samo one druge. Ako ćemo svi biti za to da se osude ratni zločinci, onda se trebaju obje strane osuditi. Nema selektivne pravde. Dolazi do prepucavanja, moji, vaši i famoznog – izjednačavanje krivnje. Nema izjednačavanja. Jedan zločin ne opravdava drugi”, kazao je Matić.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina