Skandalozan pristup ministra Bošnjakovića: Zar bi zatvaranje silovatelja i nasilnika iz Zadra bila haranga

Skandalozan pristup ministra Bošnjakovića: Zar bi zatvaranje silovatelja i nasilnika iz Zadra bila haranga

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković očitovao se u 14 oko slučaja silovanja u mjestu kod Zadra i najavljenog prosvjeda građana nezadovoljnih odlukom suca istrage koji nije pritvorio petoricu punoljetnih osumnjičenika za silovanje 15-godišnjakinj.

‘Ocjenjivat je li sud pogriješio ili ne; to neću. Ako je, postoji postupak za to. Državni odvjetnik je podnio žalbu, a vjerojatno i oni kojima su izrečene mjere opreza. Viđenje stvari suca je tako, ja nemam pravo niti gledati spis, no ono što je objavljeno zaista zvuči vrlo loše. Treba u svemu tome osigurati mir radi maloljetnice. Podaci koji se objavljuju su tajni i to šteti žrtvi. Treba pustiti sud da odradi svoj posao. Hoću li ići put Zadra? Vjerujem da neće biti potrebe’, kazao je Bošnjaković.

Što se tiče premještaja suđenja na drugi sud, to bi morao, kaže, doći prijedlog i biti obrazložen razlozima. ‘Nemam spoznaje da je bilo takvih zahtjeva. Stegovna odgovornost je jedna od ovlasti koje imam, no u ovoj fazi postupka ne vidim razloga da tako nešto napravim, piše tportal.

Na zahtjev novinara da usporedi pritvaranje Damira Škare koji je osumnjičen za silovanje i Kristijana Vukasovića s ovim slučajem iz Zadra, ministar je odgovorio kako ti predmeti nisu jednaki i da se ne mogu povlačiti znakovi jednakosti. ‘Moramo se suzdržati od nekakve harange. Sva ova buka je na štetu maloljetnice’, smatra ministar i dodaje da mediji katkad donose presudu bez suđenja.

Foto: Edvard Šušak/Hina