Postignut sporazum za Brexit: Što znači, i zašto irski unionisti nisu zadovoljni

Postignut sporazum za Brexit: Što znači, i zašto irski unionisti nisu zadovoljni

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson.

“Gdje postoji volja, postoji dogovor – imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjenu Kraljevinu i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor”, objavio je Juncker na Twitteru.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli “sjajan” novi sporazum o Brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. “Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu”, rekao je Johnson. “Sada bi parlament trebao dovršiti Brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša”, dodao je Johnson.

Ključne točke

1. Sjeverna Irska imat će ograničen set europskih regulativa, no carinska kontrola vršit će se dalje od teritorija, čime će se britanskim vlastima omogućiti da vrše nadzor nad robom bez da kompromitiraju odredbe Mirovnog sporazuma na Veliki petak.

2. Sjeverna Irska bit će ulazna točka zajedničkog tržišta EU

3. Velika Britanija može sama određivati poreznu stopu i carinu za one proizvode koji dolaze iz trećih država, ali samo onda kada ti proizvodi ne kompromitiraju zajedničko tržište EU; u suprotnom, Ujedinjena Kraljevina dužna je primjenjivati regulativu Europske unije

4. Premijer Johnson i Varadkar žele osigurati dugoročnu podršku naroda tom rješenju, 4 godine nakon što se implementira to rješenje, parlament u Belfastu će jednostavnom većinom moći odlučiti hoće li nastaviti primjenjivati pravila EU ili Ujedinjene Kraljevine

Moguće prepreke

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu, prenosi Jutarnji.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani.

Diplomatski izvori iz EU ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora, prenosi Večernji list.

Potencijalno najproblematičnija točka sporazuma je prebacivanje konačne odluke iz Londona u Belfast. Unatoč tome što državnici tvrde da je glavni cilj takvoga sporazuma demokratski legitimitet lokalnog stanovništva, parlament u Sjevernoj Irskoj već godinama ne zasjeda. Štoviše, taj je parlament poznat po oštrim sukobima između stranke DUP, koalicijskog partnera Borisa Johnsona i Sinn Feinovaca koji se zalažu za ujedinjenje Irske.

Iz Demokratske unionističke stranke iz Sjeverne Irske (DUP) već su ranije iskazali da nisu zadovoljni dogovorom. Sammy Wilson, DUP-ov pregovarač za Brexit, iskazao je nezadovoljstvo rekavši da mu se čini da Britanija namjerava ostaviti Sjevernu Irsku u zajedničkom tržištu Europske unije. DUP se snažno zalagao za izlazak iz Europske unije.

Foto: Julien Warand/Epa