Škoro iznio plan za ustavne promjene: Ako budem bio fikus, dat ću ostavku

Škoro iznio plan za ustavne promjene: Ako budem bio fikus, dat ću ostavku

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro za Večernji je komentirao stanje u Hrvatskoj te iznio plan za poboljšanje situacije. Oslanjat će se na referendum, a ako on bude “ukraden”, dat će ostavku i otići na parlamentarne izbore.

Škoro je istaknuo ono što smatra ključnim problemima moderne Hrvatske.

“Trebamo biti svjesni toga da su se u Hrvatskoj od osamostaljenja iza velikih riječi znale skrivati još veće prijevare. Narod je često birao jedno, a dobio drugo. Imamo vlast kakvu imamo zato što je zakonodavni okvir takav kakav je, zato što se iz izbora u izbore događa prijevara.”

Stranački šefovi još svemoćni

“Nemamo mogućnost birati najbolje među nama ili one za koje mislimo da bi nas najbolje predstavljali, nego glasamo za stranačke liste. Silno smo se borili za pravo preferencijalnog glasovanja i naposljetku dobili mogućnost zaokruživanja jednog imena na listi. Ali temeljni problem ostaje – još uvijek šef stranke sa svojim trgovačkim aparatom iza zatvorenih vrata formira listu.”

“Mi nemamo ni imperativni saborski mandat, nemamo mogućnost opoziva zastupnika kad, na primjer, netko odluči iz totalno lijeve opcije prijeći u desnu. “Žetončići” su sigurni dok ih trebaju oni koji su ih kupili. Narod se tu ništa ne pita” smatra Škoro.

Nesposobni ustavni suci

Škoro smatra da u Hrvatskoj postoje vrhunski ustavnopravni stručnjaci, ali oni zbog različitih interesa ne dolaze do izričaja.

“Nemojmo se lagati, sudac Ustavnog suda postaje se tako da sjednu ljudi iz parlamentarnih stranaka, pod krinkom demokracije, i trgovinom osiguraju dvotrećinsku većinu. U ovom trenutku, tko god je završio pravni fakultet, može biti kandidat za ustavnog suca. Tko danas može reći da je Ustavni sud takav da su u njemu najbolji stručnjaci? Mene zovu faraonom samo zato što tražim dodatni korektiv, da Sabor bira između najboljih ljudi, a ne rashodovanih političara i stranačkih igrača”, ističe.

Ukradeni referendum

“Vidjeli smo tko je brojio potpise, a vidjeli smo i kako je završio taj koji ih je brojio”, rekao je Škoro o prijašnjim referendumskim inicijativama, rekao je Škoro, misleći na Lovru Kuščevića.

“U 21. stoljeću potpise može brojiti procesor, a kod nas broji Pero kojemu moramo vjerovati. Nakon toga uhvatimo Peru s prstima u pekmezu. Pero dokazano laže i nikome ništa.”

Škorin plan

Škoro je objasnio kako misli provesti svoj plan ustavnih promjena.

“Bio sam vrlo otvoren u onome što želim. Budem li izabran za predsjednika, to znači da više od milijun Hrvata želi to isto i to se ne smije ignorirati. Napisat ću zahtjeve Saboru i Vladi, a ako zbog svojih interesa oni to ne žele, preostaje najobičniji građanski referendum.

Ako me odbiju, stat ću na prvi ćošak bilo koje ulice u Hrvatskoj i početi prikupljati potpise kao građanin. I onda to opet damo na brojenje onom Peri, onda Pero to broji i opet kaže da ne može.

A kad Pero kaže da ne može, istoga trena aktivirat ću kuvertu koju ću pripremiti istog dana kad budem izabran. U njoj će biti moja ostavka. U jedno možete biti sigurni, a to je da neću biti fikus i neću dozvoliti da mi zavežu ruke i zatoče me na Pantovčaku. Hvala lijepa, doviđenja, idemo to riješiti drugačije.

Ako nećete normalnim putem, po zakonu kakav je sada, onda ćemo izići na parlamentarne izbore pa ćemo to promijeniti na parlamentarnim izborima. Nema trećeg načina.”

Foto: Miroslav Lelas/Hina