Još jedan udar na Plenkovića: Fakulteti najavili štrajk. Koliko je za ovakvu situaciju kriva ministrica Divjak

Još jedan udar na Plenkovića: Fakulteti najavili štrajk. Koliko je za ovakvu situaciju kriva ministrica Divjak

Danas je održan pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. “Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa”, rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja.

“Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku…”, rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja s predstavnicima Vlade.

“Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa”, rekao je Radeka.

Podsjetimo, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u petak da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, pozvavši sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku.

Ako se sindikalni zahtjev ne riješi, idući štrajk održat će se u srijedu, 30. listopada. Ribić je ustvrdio da su sindikati prosvjete zaslužni za rast osnovice za plaće u javnim službama, no taj rast nije dovoljan.

Rekao je kako je 11 sindikata javnih i državnih službi dogovorilo da će tražiti dvoznamenkasti rast osnovice za 18,3 posto, pa je 6,12 posto tek startna pozicija za pregovore o osnovici koji trebaju početi idući tjedan.

Traže i povratak koeficijenata koji su, ističe Ribić, za vrijeme SDP-a smanjeni za tri posto, te vraćanje dodatka za vjernost službi od 4,8 i 10 posto. “S obzirom da je tih šest posto početna pozicija i da su ih izborili prosvjetari, apeliram na sve sindikate u zemlji u javnim i državnim službama da održe štrajk solidarnosti idući tjedan s onima tko im je ovo izborio”, kazao je Ribić u petak.

“Kako osnovne i srednje škole traže povećanje koeficijenata za svoje nenastavno osoblje, logično je da i naše nenastavno osoblje, koje radi isti posao, ima jednako na povećanje plaća”, rekao je u petak  Makorekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin.

Ovakav razvoj događaja  svakako nije ugodan  za premijera Andreja Plenkovića.  Ministrica  obrazovanja Blaženka Divjak svakako je doprinijela nepovoljnom razvoju događaja jer nije zastupala interese  Vlade nego  se pretvorila u populističkog glasnogovornika sindikata.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina