Nobilo ponovno napao Kolindu: Ima zanimljivu teoriju o Brkiću i Plenkoviću

Nobilo ponovno napao Kolindu: Ima zanimljivu teoriju o Brkiću i Plenkoviću

Odvjetnik Anto Nobilo je za N1 komentirao suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA – Mol, slučaju silovanja maloljetne djevojčice u Zadru, aferi SMS te prijepore oko ćirilice u Vukovaru

Nobilo se u uvodu osvrnuo na suđenje u slučaju INA – MOL. “Kod arbitraže u tom slučaju jedan od najvažnijih elemenata trebala je biti upravo pravomoćna presuda Sanaderu za slučaj INA – MOL. Ovako dugačak postupak koji se vodi protiv Ive Sanadera je apsolutno neprihvatljiv”, kazao je Nobilo.

“S jedne strane je to problem. Možda će to biti problem u konačnici. S druge strane, prvostupanjska sutkinja želi pošto poto doći do prvostupanjske presude. To je sada trka s vremenom. I to pokazuje jedan globalni sustav u Hrvatskoj. Pravosuđe u Hrvatskoj je presporo i previše neefikasno”, dodaje.

Upitan o prosvjedima zbog stanja u pravosuđu, potaknutih slučajem silovanja maloljetnice u Zadru, Nobilo je rekao: “Radi se o predmetu u kojem uopće ne znamo činjenice. Jer se radi o istrazi i radi se o maloljetnicima. Zaključak iz svega je apsolutno nepovjerenje građana Hrvatske prema hrvatskom pravosuđu. I to je najporazniji zaključak za hrvatsko pravosuđe. Naše pravosuđe nema utjecaja na javnost i javnost ne vjeruje pravosuđu.

“Imamo situaciju da prosvjednici u Zadru i šire tvrde da je odluka o istražnom zatvoru donesena samo zbog pritiska medija. Mi vidimo da se i predsjednica zalaže da se sluša narod. Očito je neki trend populizma naišao na plodno tlo”, dodaje.

Komentirao je i izjavu predsjednice da pravosuđe treba slušati narod. “Katastrofa. To je čisti populizam. Predsjednica faktički u svakom javnom istupu napravi javni skandal, ali je problem što se sada operacionaliziralo. Trebalo se usmjeriti na bolju zaštitu žrtve”, ističe Nobilo.

Kazao je kako govorimo o javnom pritisku na sud, ali kako imamo političko miješanje koje se može identificirati pažljivim analizama.

“Ako smo ocijenili da pravosuđe nije dobro, onda se narod ima pravo buniti. Ono sve što imamo u društvu – nepotizam, korupciju i utjecaj politike – sve vam je tako i u pravosuđu. Mi moramo reformirati pravosuđe, ali reformirati i društvo. Vi se političara možete riješiti za četiri godine, a sudac se bira na četrdeset godina. Mislim da bi čelnici pravosudnih tijela morali povećati odgovornost”, istaknuo je Nobilo.

Mišljenja je kako se ništa neće riješiti povećanjem kazni te kako kazne nisu problem.

“Svi bježe od korjenite reforme društva i korjenite reforme pravosuđa. Sve u ovom društvu je pod utjecajem politike, pa onda i pravosuđe. Naravno da vi te utjecaje ne možete dokumentirati. Zadnjih 4, 5 godina je daleko veće miješanje u pravosuđe.

Osvrnuo se i na aferu SMS.

“Ne znamo činjenice i ne možemo donijeti odluku, ali svi imamo neko nepovjerenje i u policiju i u državno odvjetništvo. Moguće je da zaista nisu našli nikakve činjenice. Kad je došlo do smirivanja tenzija između Plenkovića i Brkića, došlo je do zatišja i potom do ovoga”, rekao je Nobilo.

“Nitko u ovom društvu nije postavio pitanje morala i etike. U Europi bi i za manji moralni gaf ljudi dali ostavku, ali tu kod nas apsolutno nitko ne postavlja pitanje. Mi moramo reformirati ovo društvo, ali nikome od vladajućih ne pada na pamet ući u bilo kakve reforme”, dodaje.

Zaključno je rekao kako u slučaju dvojezičnosti u Vukovaru ne očekuje nikakvu odluku Ustavnog suda, niti mjere Vlade.

Foto: Admir Buljubašić/Hina