Salvini i Le Pen zajedno u pohodu na Europsku uniju: Hoće li pridobiti Orbana

Salvini i Le Pen zajedno u pohodu na Europsku uniju: Hoće li pridobiti Orbana

Pod vodstvom Lige, desno radikalne vladajuće stranke u Italiji, u novom sazivu Europskog parlamenta formiran je novi klub zastupnika koji čine desne stranke iz devet zemalja. Marco Zanni (Liga), novopečeni šef tog zastupničkog kluba govorio je o ciljevima novog krila koji su usmjereni na kritiku EU-a, prenosi DW.

Zanni je govorio osnovnim načelima ove šarene desne grupe. Oni žele spriječiti europsku super-državu, miješanje EU-a u poslove država članica i žele više slobode i suvereniteta pri odlukama o novčanim izdacima. Marko Zanni, koji je u početku bio član populističkog Pokreta pet zvjezdica, a potom promijenio dres i otišao u desnu Ligu, kazao je da ovaj zastupnički klub ne želi “interne transfere unutar Europske unije”.

On time demonstrira stav svog stranačkog šefa Matea Salvinija koji u sporu oko proračuna s Europskom komisijom traži da se talijanski novac troši samo na Talijane.

Nesuglasice oko Eura

Šef stranke Finci Jussi Halla-aho zagovara trenutno i potpuno ukidanje zajedničke valute i raspuštanje eurozone koju čini 19 država. Toliko daleko čak ne želi ići ni Jörg Meuthen (AfD), iako tvrdi da Njemačka nije uopće toliko profitirala od uvođenja eura. “Mi želimo jednu drugačiju eurozonu”, kazao je Meuthen za DW. On bi, na primjer, mogao zamisliti uvođenje paralelnih valuta.

U talijanskoj Ligi razmišljaju o izdavanju novih mjenica za podmirivanje računa u Italiji. Austrijski zastupnik iz redova Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Vilimsky o tome puno ne razmišlja. “Za prosperitet nam je potreban euro”, smatra Vilimski. To što oko centralnih pitanja europske politike, kao na primjer oko eura, ne vlada sloga u novom zastupničkom klubu, za Vilimskog nije vrijedno pažnje. “Ne vlada ni u drugim zastupničkim klubovima”, tvrdi on.

Francuskinja Marine Le Pen, koja se nije kandidirala za Europski parlament i koja je nazočila samo kao šefica stranke, govorila je o europskoj šahovskoj ploči politike na kojoj sada stoje drugačije figure. “Ovo je potpuno nova situacija. Ton će biti drugačiji i to ne samo u Parlamentu već i u Vijeću.”

Finac Jussi Halla-aho ima malo manje optimističnu procjenu: “Mi smo manjina, ali ova manjina je veća nego što je bila ranije. Osnivanje ovog zastupničkog kluba dokazuje da i nacionalisti mogu surađivati.”

Pokušavaju pridobiti Orbana

Do sada su desne stranke u Europskom parlamentu bile podijeljene u tri zastupnička kluba. U novom sazivu su još samo dvije desne skupine. Sa 73 zastupnička mjesta tu je novoosnovani klub Identitet i demokracija (ID) koji je peti po veličini. Drugu desnu grupaciju čine poljski desničari i britanski konzervativci.

Iz Identiteta i demokracije pokušavaju pridobiti mađarski Fidesz premijera Viktora Orbana. On je trenutno “u klinču” s klubom kršćanskih demokrata pa je još upitno gdje će smjestiti svojih 13 zastupnika. Kad bi Orban promijenio stranu, onda bi pučani (EPP) pali na 166 zastupničkih mjesta dok bi Identitet i demokracija povećao broj zastupnika na 89.

Stranka Brexit britanskog zastupnika Nigela Faragea koja je neprijateljski nastrojena prema EU-a udružila se s talijanskim populistima, Pokretom pet zvjezdica, najvećom strankom u vladajućoj koaliciji Italije.

Eurofederalisti prisiljeni formirati veliku koaliciju

S gubicima koje su pretprile narodne stranke i porastom manjih grupa, u Europskom parlamentu je po prvi put nužno formiranje koalicije od najmanje tri kluba zastupnika kako bi se osigurala stabilna većina. Kršćanski demokrati, socijalisti i liberali moraju svi skupa surađivati, ne bi li spriječili da u većinsku koaliciju dođu i desne stranke.

Foto: Alessandro di Meo