Kerumu zabranjeni radovi na kulturnom dobru: Tvrdi da je samo uređivao vrt

Kerumu zabranjeni radovi na kulturnom dobru: Tvrdi da je samo uređivao vrt

Radovi na secesijskoj vili Antičević u Bihaćkoj ulici u Splitu, zaštićenom kulturnom dobru, zaustavljeni su odlukom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu. Za Večernji list je to potvrdio investitor, poduzetnik i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum koji vilu planira restaurirati i u podrumu otvoriti konobu.

– Pismena zabrana radova Ministarstva kulture stigla je jučer, u ponedjeljak 21. listopada. Traže da se zaustave radovi na vili Antičević. Zaustavili smo ih i to sad stoji – izjavio nam je u utorak Željko Kerum.

Konzervatorski odjel u Splitu izvijestio je javnost kako su 15. listopada 2019. godine, postupajući po zaprimljenoj prijavi, obavili konzervatorski očevid te donijeli rješenje o privremenoj obustavi radova koji se, kako su naveli, izvode bez odobrenja.

Očevid su ponovno proveli 18. i 21. listopada, kada su utvrdili kako Kerum nije obustavio radove pa su o svemu obavijestili nadležnu građevinsku inspekciju i policijsku upravu.

– Čim sam rješenje dobio, radove sam zaustavio. Konzervatorski elaborat ćemo poslati danas i sudeći prema razgovorima, neće imati primjedaba. Iz nadzora kojeg su proveli konzervatori se vidi da nije napravljeno ništa mimo zakona i propisa. Glavnina radova koji su rađeni, sigurno 99 posto je bilo čišćenje vrta koji je bio pun svakakvih škovaca, a sada je uređen i uredan. Pogledajte susjedni kako je zapušten – govori Kerum.

Upravo taj vrt je izazvao buru u javnosti. Naime, Kerum je u centru Splita posadio raštiku i kupus, kaže da će to biti poruka da će u vili njegova konoba Pršut nuditi domaća, autohtona jela i namirnice.

– Ne pada mi na pamet devastirati starinu i kulturno dobro. Kupio sam je da je očuvam. Trebate vidjeti unutra, sve smo zadržali parkete, pločice, stolariju, sve će se restaurirati, ništa se ni milimetra neće pomaknuti. Nije učinjeno ništa nezakonito, poštujemo konzervatorsku odluku, imamo elaborat i kada nam odobre, nastavljamo s radovima – poručio je Kerum.

Foto: Mario Strmotić/Hina