Santini o nadolazećoj krizi: Država je naslonjena na trgovinski deficit, najbolje nam je da zapalimo svijeću na Kamenitim vratima

Santini o nadolazećoj krizi: Država je naslonjena na trgovinski deficit, najbolje nam je da zapalimo svijeću na Kamenitim vratima

Ekonomski analitičar Guste Santini je iznio vlastite crne prognoze o hrvatskom gospodarstvu te upozorio na nužne reforme, prenosi N1.

Kaže da Hrvatska zapravo u prošloj godini nije ostvarila proračunski suficit od 0,3 posto kao što se to tvrdi.

“Hrvatski porezni sustav i hrvatska država je naslonjena na deficit robne razmjene. Mi uvozimo i nacionaliziramo taj uvoz tako da naplaćujemo PDV. Država dobiva porezne prihode, ali se postavlja pitanje što bi bilo da nema deficita. Turizam izvozi poreze. Negdje 20% poreza je, prema mojoj procjeni, naplativo preko turističkog sektora. Sada će biti to manje jer smo smanjili s 25 na 13 posto. Ja sve ovo zovem “fatamorgana”. Turizam i deficit robne razmjene prikazuje stanje u gospodarstvu i hrvatskom društvu općenito”, kaže analitičar i dodaje da je uvođenje eura “točka na i”.

“Sve smo učinili da nemamo svoju monetarnu politiku. Nemamo nacionalnu ekonomsku politiku te nemamo koncepciju i strategiju razvoja.

“Mi moramo napraviti nužne reforme da bi mogli uvesti euro. Mi smo 1. srpnja 2013., nakon 10 godina priprema, totalno nespremni ušli u Europsku uniju.”

Mi moramo imati malu i učinkovitu državu. Redefinirati procese…”, govori analitičar.

Santini ističe da u ovom trenutku Hrvatska potpuno nespremno dočekuje eventualnu novu ekonomsku krizu, te u konačnici zaključuje:

“Na Kamenita vrata treba otići. Zapaliti svijeću, to je najbolji instrument da se spasimo od užasa”, rekao je za HTV.

Euro je bio dobar, ali:

“Euro se u dobrim vremenima pokazao kao dobar. Manje i siromašnije zemlje su zaduživale po niskim kamatama jer je euro naslijedio ugled njemačke marke. Sve je to bilo jako divno do 2008. godine. Onda su razvijene zemlje okrenule se sebi, a manje razvijene zemlje ostavljene su sa strane da se nose s krizom “kako znaju i umiju”, kazao je za HTV ekonomski analitičar Guste Santini.

Foto: Edvard Šušak/Hina