Pupovac: Penava odugovlači s ćirilicom do sljedećeg popisa stanovništva, čeka da se Srbi isele

Pupovac: Penava odugovlači s ćirilicom do sljedećeg popisa stanovništva, čeka da se Srbi isele

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za N1 je komentirao stanje u Vukovaru, gradonačelnika Penavu, procesuiranje ratnih zločina i međuetničke odnose u Hrvatskoj, prenosi N1.

“Ja bih najradije da oni podignu optužnicu protiv mene pa da onda mogu reći sve što imam reći i branim se na pravi način. Neka odgovore onima koji kažu uzmite putovnicu Pupovcu, neka uzmu, neka me izvedu pred sud, vrlo ću se rado odazvati.

Neću biti poput onih koji su kada je trebalo sjediti i odgovarati za počinjen zločin prema civilima u Gruborima, Uzdolju ili Varivodama onda pozivali na tisuće drugih da ih brane, ja ću biti sam sa svojom savješću i svojom riječju pred tim sudom”, komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zahtjev HVIDR-e da se DORH očituje oko njegovih izjava u medijima.

“Ja nikakav problem s tim nemam da se pojavim pred sudom i ako mogu iskoristiti ovu priliku pozvat ću Državno odvjetništvo i kazat ću im podignite optužnicu, rado ću izaći pred sud i braniti svoje ime, riječi, politiku, neću reći svoju čast jer bi to bilo bacanje biserja pred one pred koje se to ne treba bacati.”

Prisjetio se da je prvo iskustvo sa sličnim optužnicama imao 1991. i 1992. “kada sam upozorio na ratne zločine i nedopuštene radnje, kasnije su neki bili optuživani za te ratne zločine, ne mojom zaslugom, nego zbog činjenice da je utvrđeno da su ratni zločini počinjeni.”

“Ja ne kritiziram ovo što radi gospodin vukovarski gradonačelnik, samo izražavam najdublju brigu što će se događati s ovom zemljom, ne što će se događati sa Srbima u Hrvatskoj i ćirilicom. Znamo što je cilj, cilj je do sljedećeg popisa stanovništva da ništa ne bude od ćirilice, razvuci, rastegni da ne bude i da ih u međuvremenu što više ode.

Drugi je cilj vladati Hrvatskom na temelju antisrpstva, to je smisao, dočepati se vlasti i vladati njome. Određivati kako će raditi sudovi, DORH, kako će se poštovati Ustav. Vi ocijenite što je to. Vi nađite historijsko iskustvo s kojim to možete usporediti, ja ga znam”, komentirao je situaciju u Vukovaru.

“Nije tu Penava sam, imate i druge aktere istaknute s naše političke scene i ne samo političke, koji hoće od Vukovara učiniti cijelu Hrvatsku, koji hoće u nekom smislu po ratnom iskustvu i osjećaju povukovariti cijelu Hrvatsku u kojoj će vokabular, duh i politički osjećaji koje promovira gradonačelnik Vukovara biti pravilo za cijelu zemlju, zato se govori “Zagreb ne razumije”. Žele da Vukovar zbog svojih stradanja bude politički centar hrvatstva i to nije problem više samo za Srbe nego za cijelu Hrvatsku i demokraciju”, rekao je.

Pupovac smatra da se ništa ne postiže po pitanju ratnih zločina jer se to ne želi već se želi “proganjati civile i političke neistomišljenike.”

Kaže da trenutačna situacija vodi onoj kada su blokirali Kolonu sjećanja.

Kada je riječ o nasilju u društvu Pupovac smatra da bi se svi trebali zabrinuti. “Situacija jest alarmantna u smislu da se ne zna što je dopušteno, što nije, što se smije, što ne smije, tako da imamo tu vrstu verbalnih oblika nedopuštenog iskaza, akte nasilja prema ljudima druge boje kože, spolne ili političke orijentacije.

Imamo osjećaj neke vrste nereda u društvu koji može prerasti u nešto još gore od ovoga što se sada manifestira i to je zabrinjavajuće neovisno je li usmjereno prema Srbima, crncima, gay populaciji ili političkim protivnicima”, smatra Pupovac.

Misli da je dobro što je riječka HDZ-ovka Ivona Milinović odlučila povući s mjesta predsjednice odbora za manjine. “Što će uraditi ili što bi trebao uraditi HDZ nije na meni da govorim kao koalicijski partner i predsjednik SDSS-a jer bi mnogi dočekali pa rekli evo Pupovac kreira odnose unutar HDZ-a. Ne bih htio izricati stav, samo bih htio reći da to nije stvar jedne stranke.

Što se tiče onih koji šalju poruke sasvim je jasno da gospođa Milinović nije najutjecajnija članica te stranke, ima ih puno utjecajnijih koji ne vide ništa problematično u diskriminatornim i nasilnim radnjama svojih kolega, to nije dobro.”

Smatra da je Hrvatska za vrijeme Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića bila zemlja oslobođena od ratnog sukoba, ali da od 2014. kreće ratovanje žrtvama, ratovanje protiv pisma, političkih protivnika i zato je, kaže, problem ono što gradonačelnik Vukovara i oni koji iza njega stoje govore.

Kada je riječ o naporima oko elektrifikacije sela s većinski srpskim stanovništvom kaže da će taj proces biti završen sljedeće godine, a počeo je i ozbiljan proces obnove vodovoda pa tako od 135 naselja bez ili s djelomičnim vodovodom, 16 su ove godine uključeni u obnovu. Dodaje i da kada o tome razgovara u Vladi više ne doživljava odsustvo sluha nego reakciju “kako je to moguće”.

Na kraju razgovora još se jednom osvrnuo na ćirilicu. “Nije pismo krivo, krivi su pojedini ljudi i nositelji političkih ideja, znamo koji su”, rekao je i dodao da je nedopušteno kolektivizirati krivicu.

Foto: Daniel Kasap/Hina