NBA je podružnica Komunističke partije Kine: Mike Pence optužuje američke kompanije za podanički odnos prema kineskoj vlasti

NBA je podružnica Komunističke partije Kine: Mike Pence optužuje američke kompanije za podanički odnos prema kineskoj vlasti

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je, u četvrtak u Washingtonu, kako se NBA “ponaša kao podružnica u potpunom vlasništvu” komunističke zemlje jer zvijezde i vlasnici timova te profesionalne košarkaške lige nisu poduprli glavnog menadžera Houston Rocketsa koji je podržao prosvjednike u Hong Kongu, prenosi Direktno.

Pence je, u govoru u Wilson Centru, kazao kako su zvijezde NBA lige utihnule nakon kontroverze koju je uzrokovao tvit glavnog menadžera Houston Rocketsa Daryla Moreya 4. listopada koji je kasnije uklonio i zbog njega se ispričao.

“Borite se za slobodu, budite uz Hong Kong”, napisao je tada Morey.

“Neki od najvećih igrača i vlasnika u NBA-u koji redovno koriste svoju slobodu kako bi kritizirali svoju zemlju, utihnuli su kada je riječ o slobodi i pravima drugih ljudi”, rekao je Pence.

NBA nije isprikom “popravio” štetu te je Kina odbila emitirati utakmice predsezone koje su odigrane u Kini.

NBA će izgubiti milijarde dolara nakon što su kineske tvrtke otkazale ili suspendirale svoje dogovore s američkom košarkaškom ligom.

Pence je kritizirao kompaniju Nike koja je povukla robu s logom Houston Rocketsa iz svojih kineskih poslovnica.

“Nike se promovira kao tzv. pobornik socijalne pravde, ali kada je riječ o Hong Kongu, više voli ostaviti svoju društvenu savjest kod kuće”, kazao je Pence.

“Nike dućani u Kini zbilja su uklonili Houston Rockets proizvode sa svojih polica i pridružili se prosvjedu kineske vlade protiv tvita od sedam riječi glavnog ravnatelja Rocketsa”, dodao je.

Houston Rocketsi su do spomenutog skandala bili omiljeni klub u Kini, budući da je za Houston godinama igrala kineska zvijezda Yao Ming.

Jedan od najboljih košarkaša na svijetu, poznat po kritiziranju Donalda Trumpa, LeBron James, objavio je povodom skandala na Twitteru da je glavni ravnatelj Houston Rocketsa “krivo informiran” o situaciji u Hong Kongu.

Foto: Cristobal Herrera