Posmrtni ostaci Francisca Franca premješteni iz mauzoleja: 400 prosvjednika uzvikivalo “živio Franco”, unatoč zabrani

Posmrtni ostaci Francisca Franca premješteni iz mauzoleja: 400 prosvjednika uzvikivalo “živio Franco”, unatoč zabrani

Posmrtni ostaci španjolskog generala, državnika i diktatora Francisca Franca izneseni su danas iz bazilike u mauzoleju “Dolina palih” nakon ekshumacije, prenosi Federalna.ba.

Prebacivanje Francovih posmrtnih ostataka izravno prenosi nacionalna televizija. Francovo tijelo bit će prebačeno helikopterom na groblje Mingorubio sjeverno od Madrida, udaljeno 57 kilometara, gdje je sahranjena i njegova supruga.

Vlada je zabranila članovima Francove obitelji, državnim službenicima i radnicima kojima je dozvoljen ulazak u mauzolej nošenje kamera i mobilnih telefona. Vlada je zabranila i prosvjede protiv ekshumacije na groblju Mingorubio.

Ipak se blizu groblja pojavilo oko 400 ljudi, neki od kojih su mahali zastavama i simbolima iz vremena Franca i uzvikivali “živio Franco”, na što policija nije reagirala.

Među osam članova Francove obitelji koji su nosili lijes bio je i njegov praunuk Luis de Borbón, pripadnik španjolske vladajuće dinastije. Luis je žestoki protivnik ekshumacije.

Luis de Borbón nosi lijes Franka

“Povijest će osuditi one koji oskrnave ovaj grandiozni hram”, ranije je objavio Luis.

Vrhovni sud Španjolske je 25. rujna odbio žalbu obitelji i odobrio odluku vlade da ekshumira Franca.

Katolička crkva u Španjolskoj je objavila se ne protivi ekshumaciji Franca, koji je 1975. sahranjen u bazilici čiju izgradnju je sam naredio.

Francisco Franco na vlast u Španjolskoj došao nakon pobjede u građanskom ratu 1939, te vladao do smrti 1975. godine.

Foto: Javier Lizon/Epa