Crobarometar pokopao Zorana Milanovića: U drugom krugu uvjerljivo gubi od Kolinde, ali i od Škore

Crobarometar pokopao Zorana Milanovića: U drugom krugu uvjerljivo gubi od Kolinde, ali i od Škore

Predsjednica bi da su danas izbori dobila bi 34,5 posto potpore. Zapravo, od kada se mjeri njezina potpora, nema dramatičnih ni uspona ni padova. Gotovo je identično i sa Zoranom Milanovićem – on ovaj mjesec završava s 24,9 posto potpore. Miroslav Škoro, koji je prošli mjesec preskočio 20 posto potpore, nakon što ga je podupro MOST, vratio se opet na “uobičajenu” potporu od 18,3 posto.

Mislav Kolakušić najavio je da kreće u predsjedničku utrku, ali potpora mu se iz mjeseca u mjesec topi, sada je na 5,1 posto. Ivan Pernar pak može računati na potporu od 4 posto. Dalija Orešković je na 2,9 posto, a kandidat HSLS-a Dejan Kovač uživa potporu od 1,7 posto. Ostali kandidati svi zajedno imaju potporu od 4,6 posto, a neodlučnih je 4,1 posto, javlja Dnevnik.hr.

Predsjedničin sraz s Miroslavom Škorom malo je neizvjesniji. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 45,4 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 38,2 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,4 posto ispitanika, a njih 5 posto ne zna.

Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, njih 81 posto. Miroslav Škoro pak dobiva 40 posto birača SDP-a, a među biračima ostalih stranaka Škoro bolje prolazi, kod MOSTOVIH i birača Živog zida.

Miroslav Škoro postao bi predsjednik samo ako bi u drugom krugu protukandidat bio Zoran Milanović. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,8 posto.

Na birališta ne bi izašlo 9 posto ispitanika, a ne zna 3,6 posto. Škoro dobiva 71 posto birača HDZ-a, Milanović pak 90 posto birača SDP-a. Škoro dobiva i većinu birača MOSTA i Živog zida.

Kolinda Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, točnije biračima iznad 60 godina gdje bi dobila i 40 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta Dalmacija, Slavonija, a vodi i u Lici i Banovini.

Zoran Milanović također može računati na potporu starijih birača. Naime, svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas bi dao Zoranu Milanoviću. Najviše svojih birača Milanović može pronaći među osobama koje imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 34 posto. Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 35 posto.

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi mu svoj glas dalo 28 posto birača do 30 godina. On ima više birača sa srednjom stručnom spremom, njih 22 posto i više birača može privući u rodnoj Slavoniji, točnije njih 30 posto.

Foto: Screenshot/Nova TV