Američki komandosi ubili zloglasnog vođu ISIL-a Al-Baghdadija: Operaciju naredio Donald Trump

Američki komandosi ubili zloglasnog vođu ISIL-a Al-Baghdadija: Operaciju naredio Donald Trump

Abu Bakr al-Baghdadi, zloglasni vođa ISIL-a, navodno je aktivirao prsluk s eksplozivom u velikoj akciji njegova hvatanja u subotu na sjeverozapadu Sirije, javlja CNN. Dva vojna izvora potvrdila su im kako je u subotu američka vojska sudjelovala u velikoj operaciji. Al-Baghdadija je, prema njihovim informacijama, locirala CIA, prenose 24sata.

CNN piše kako se još čeka konačna potvrda da je zaista riječ o al-Baghdadiju jer se treba provesti DNA testiranje. Američki predsjednik Donald Trump najavio je obraćanje javnosti u nedjelju ujutro…

Kako piše Newsweek, američki predsjednik Donald Trump odobrio je akciju još prije tjedan dana.

Al-Baghdadi se skrivao posljednjih pet godina. U travnju ove godine pojavila se video snimka na kojoj se navodno nalazi on. Prema američkim obavještajcima, bio je ranjen u zračnom napadu 2017., zbog čega je na neko vrijeme morao prepustiti vodstvo Islamske države svojim suradnicima. I tada se pisalo da je mrtav, ali ispostavilo se da prve obavještajne informacije nisu bile točne.

Al-Baghdadi je postao vođa ‘Islamske države Iraka’ 2010. godine, nakon čega je teroristička organizacija počela svoje širenje i po Siriji. Sredinom 2013. godine al-Baghdadi je objavio kako će se njegova organizacija zvati Islamska država Iraka i Levanta, skraćeno ISIL. Zaprijetio je kako će poteći rijeke krvi.

Nagrada za njegovo hvatanje iznosila je 25 milijuna dolara.

Foto: Jim lo Scalzo/Hina