Predsjednik HND-a nezakonito dobio otkaz: Hrvoje Zovko bit će vraćen na posao na HRT

Predsjednik HND-a nezakonito dobio otkaz: Hrvoje Zovko bit će vraćen na posao na HRT

Općinski radni sud u Zagrebu u utorak je presudio da je otkaz koji je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko prošle godine dobio na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nezakonit, prenosi N1.

Prema nepravomoćnoj presudi, koju je objavila sutkinja Kristina Trtanj Vukoja, Zovko treba biti vraćen na HRT na posao urednika.

U izjavi Hini Zovko je kazao da je zadovoljan odlukom koja je za njega bila očekivana. “Zadovoljan sam presudom, ona je za mene očekivana i potvrđuje ono što sam govorio od prvog dana”, kazao je Zovko.

Sudski spor uslijedio je nakon što je Uprava HRT-a u rujna prošle godine donijela odluku o izvanrednom prekidu radnog odnosa svom uredniku i novinaru, ujedno i predsjedniku HND-a. Postupak otkazivanja ugovora o radu pokrenut je na temelju prijave urednice Informativnog medijskog servisa HTV-a Katarine Periše Čakarun.

Zovko je desetak dana prije toga podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika programa HTV 4 te je poslao i pisano obrazloženja u kojem je ukazao na pritiske, cenzuru, prigovorio zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskog kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4.

Uslijedio je poziv na razgovor u kojem je Periša Čakarun prihvatila ostavku. No, samo dva sata kasnije Zovko je pozvan na drugi sastanak na kojem je došlo do svađe između njega i urednice.

Periša Čakarun tada je rekla da joj se Zovko unio u facu, vikao, psovao, lupao šakom o stol, te da je bila šokirana tim ispadom.

HRT je otkaz obrazložio “teškom povredom općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom”, dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena.

Radničko vijeće HRT-a se u međuvremenu izjasnilo protiv otkaza, ali to mišljenje nije bilo obvezujuće za upravu HRT-a. Zovko je više puta odbacio optužbe iz obrazloženja otkaza kao neutemeljene, a odlukom Uprave HRT-a u studenome prošle godine bio je vraćen na posao, ali istog dana je “privremeno udaljen” do okončanja sudskog postupka.

Foto: Daniel Kasap/Hina