Plenković spašava Bandića: Država kupuje Apis za 280 milijuna kuna

Plenković spašava Bandića: Država kupuje Apis za 280 milijuna kuna

Sastanak premijera Plenkovića i zagrebačkoga gradonačelnika Bandića, HDZ-ova partnera u parlamentarnoj većini, jučer je završen jednim konkretnim dogovorom vrijednim 280 milijuna kuna.

Država će, naime, od Grada Zagreba kupiti 49 posto udjela u tvrtki Apis IT, jednoj od najprozivanijih tvrtki u Hrvatskoj. Država je vlasnik druge polovice Apisa, a nakon što se realizira transakcija, bit će stopostotni vlasnik te tvrtke. Ministarstvo državne imovine naručilo je procjenu vrijednosti 49 posto udjela Grada Zagreba u Apisu, nakon što se Bandić još u travnju obratio tom ministarstvu i Ministarstvu financija s ponudom o prodaji gradskog udjela, i dobilo je procjenu vrijednosti na 280 milijuna kuna, doznaje Večernji list.

U Ministarstvu državne imovine potvrdili su nam da je napravljena procjena i prikupljena sva relevantna dokumentacija te da će konačnu odluku o kupnji Apisa donijeti Vlada. U tom ministarstvu nisu otkrivali svotu procjene. Prije točno četiri godine u HDZ-u se razmišljalo čak i o privatizaciji Apisa kao i Fine i OIV-a, pa ovaj potez pomalo čudi, odnosno upućuje na politički dogovor dvaju partnera, Plenkovića i Bandića, koji će u zagrebački proračun upumpati 280 milijuna kuna, odluči li Vlada po toj cijeni otkupiti Apis. Nejasno je, naime, što će državi puno vlasništvo u toj tvrtki, bez obzira što ta agencija najveći dio poslova radi za državu.

U Ministarstvu državne imovine kažu pak da je to tvrtka od posebnog interesa za RH. Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama mjesto je gdje se obrađuju rezultati izbora, ali i provjeravaju potpisi koje prikupljaju referendumske inicijative. Prozivanja na račun tvrtke, nakon što su Vlada i bivši ministar uprave Kuščević ustvrdili da ima 40.000 nečitkih potpisa te odbacili referendume za izmjenu izbornih pravila i protiv Istanbulske konvencije, na Apis, Vladu i ministra krenulo je drvlje i kamenje udruga i pokretača tih referendumskih inicijativa da su potpisi pokradeni.

Foto: Admir Buljubašić/Hina