Mamić planira odlučujući udarac na suca Vrhovnog suda: Priznat će da ga je podmitio, a sam se možda izvuče bez optužnice

Mamić planira odlučujući udarac na suca Vrhovnog suda: Priznat će da ga je podmitio, a sam se možda izvuče bez optužnice

Nacional je objavio da je Zdravko Mamić, bivši šef Dinama koji se nalazi u bijegu u BiH, planira prijaviti predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, i to navodno za primanje mita koji mu je sam ponudio.

Vrhovni sud upravo odlučuje u predmetu zbog kojeg je Mamić u bijegu u BiH. Mamićeve najave optužbi protiv Sesse mogu se tumačiti kao pokušaj pritiska na Vrhovni sud.

Da bi dokazao da je Sessa korumpiran, Mamić je spreman otkriti nešto što je i za njega kompromitantno – namjerava otkriti da je on Sessu korumpirao, prije nešto malo više od 15 godina, u vrijeme poznate afere s bivšim vratarom Dinama Draženom Ladićem.

Da potkrijepi tvrdnju da je Sessa korumpiran, Mamić navodno planira ponuditi i druge dokaze i svjedoke, pored vlastitog priznanja.

Prema pisanju Nacionala, Mamiću su rekli da će zbog zastare izbjeći kazneni progon za taj slučaj. Naime, za mito odgovara i osoba koja mito prima i ona koja daje, ali zastara za davanje mita nastupa nakon 15, a za primanje mita nakon 20 godina. Tako bi Mamić mogao priznati da je dao mito te zbog zastare izbjeći progon, a da Sessa istovremeno za to odgovara.

Sessu poznajem jako dobro, jedino nije bilo seksa između nas dvojice

Mamić je za Sessu već i ranije tvrdio da je korumpiran. U srpnju ove godine krenuo je u medijski obračun s čovjekom koji će odlučivati o njegovom predmetu.

“Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Ja imam neoborive dokaze ja sigurno ne pucam prazan ćorak”, rekao je Zdravko Mamić za Dnevnik Nove TV.

“Ja ga imam već jako, jako dugo na nišanu, samo sam čekao priliku, jer on godinama gleda kao najviši sudski dužnosnik cipelarenje moje presude, prije presuda. On cijeli život je takvu hobotnicu isprepleo i arbitrira u svim nivoima sudbene hrvatske vlasti“, kaže Mamić.

“On nije samo korumpiran, on je kleptoman i ako tajne službe koje su pod ravnanjem gospodina Lozančića obrađivale mene i radile analitičku obradu svjedoka u mom procesu zajedno s g. Cvitanom i zloupotrebljavala sustav, onda im je valjda dužnost da ovo što ja i drugi ljudi koji se nisu usudili ovo reći što ja, da provjere. Ja imam neoborive dokaze i sigurno ne pucam prazan ćorak“, rekao je Mamić.

Sessa: Šokiran sam i osupnut

Optužbe Zdravka Mamića ranije je komentirao Đuro Sessa, tvrdivši da je Mamića sreo samo dva puta u prolazu.

“Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego – sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić”, rekao je Đuro Sessa.

Na pitanje koliko su opasne optužbe Zdravka Mamića, rekao je: “Opasne su ukoliko se budu uzimale za ozbiljno. Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve one zaista jesu”.

Ipak, trenutno ne planira poduzeti nikakve korake protiv Mamića. “Šokiran sam i osupnut. Vidjet ću što ću učiniti kad vidim što je sve točno rečeno”, zaključio je.

Foto: Almir Razić/Fena/Hina