Majke Srebrenice u Sarajevu prosvjedom dočekale švedsku kraljevsku obitelj: Nobelovu nagradu su mogli dati i Miloševiću

Majke Srebrenice u Sarajevu prosvjedom dočekale švedsku kraljevsku obitelj: Nobelovu nagradu su mogli dati i Miloševiću

Predstavnici bošnjačkih stradalničkih udruga prosvjedovali su u utorak ispred švedskog veleposlanstva u Sarajevu zbog odluke o dodjeli ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, poručivši kako je takvo što ravno tome da se nagrada dodijeli i ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, prenosi Novi list.

»Mi smo se danas okupili da simbolično uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenemo na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu. Nagradu koju je Akademija dala ovom čovjeku mogli su dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću«, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ .

Prijestolonasljednica švedske kraljevske krune, princeza Victorija i njen suprug, princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera i ministrica za okoliš i klimu Isabella Loevin danas stižu u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini.

Srebreničke majke su ispred ulaza u veleposlanstvo Kraljevine Švedske držale u rukama fotografije austrijskog pisca Handkea, snimljenog u Srebrenici u ljeto 1996. godine, s napisima »Nagrada Peteru Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću«. Genocid u Srebrenici dogodio se u srpnju 1995., kada su pripadnici vojske Republike Srpske ubili preko 8.000 muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenice.

»Nagradu su mogli dodijeliti i Karadžiću i Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima«, dodala je Subašić.

Predsjednik udruženja bošnjačkih logoraša pozvao je tom prigodom Švedsku kraljevsku akademiju da odustane od dodjele nagrade te napravi presedan.

Dodjela Nobelova nagrade austrijskome piscu Peteru Handkeu izazvala je brojne kontroverze i osude bošnjačkih udruga, dok su potporu za ovu odluku Švedske kraljevske akademije pozdravile vlasti Republike Srpske.

Princeza Viktorija najstarije je dijete švedskog kraljevskog para i prema zakonu apsolutne primogeniture, koji nalaže da prvorođeno dijete bude nasljednik prijestolja, ona će, a ne njezin mlađi brat, naslijediti prijestolje i zasjesti na švedski kraljevski tron.

Foto: Almir Razić/Hina/Fena