Culej odgovorio Plenkoviću: I Tuđman bi neke stvari drugačije završio, da je poživio

Culej odgovorio Plenkoviću: I Tuđman bi neke stvari drugačije završio, da je poživio

HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej komentirao je vlastiti prijedlog da Dan antifašističke borbe postane spomendan umjesto praznika, kao i reakcije Andreja Plenkovića. Premijer Plenković je pokušaj ukidanja Dana antifašističke borbe pokušao povezati s detuđmanizacijom, budući da je baš Tuđman taj praznik odredio za 22. lipnja. Culej poručuje da ga nitko ne može optužiti za detuđmanizaciju, te da vjeruje da bi i Tuđman možda neke stvari uredio drugačije, da je živio više, prenosi tportal.

Poručio je da ne radi protiv Tuđmanove politike. ‘Mene, kao i one ljude koji su bili na Odboru, nitko u Hrvatskoj ne može optužiti za detuđmanizaciju jer mi smo prvi stali uz bok dr. Franji Tuđmanu kada je bilo najpotrebnije. Što se tiče poruke premijera Plenkovića, ne bih komentirao ništa dok ne budemo razgovarali o tome na Klubu’, kazao je.

‘Nikako ne bih rekao da se ovim amandmanom radi protiv Tuđmanove politike, a vjerujem da bi dr. Tuđman, da je poživio, da bi moguće i on mnoge stvari drugačije završio u stvaranju i kreiranju hrvatske države’, kazao je Culej.

Govoreći o tome zašto je predložio da Dan antifašističke borbe postane spomendan, Culej je kazao da je to ‘dan za koji je poznato u hrvatskom društvu da nema nikakvih istinskih povijesnih korijena, prikazanih onako kako se stvarno događalo u hrvatskoj povijesti.’

‘To je dan u kojemu neki blaguju, a neku jaduju. To je dan koji je u hrvatskome društvu u povijesti potvrdio ono da je Tuđmanova teza bila jedina ispravna, da jedino pomirbom možemo ostvariti snove da imamo svoju Hrvatsku, a, koliko vidim, nekima je to i danas u Hrvatskoj nejasno. Danas ti isti ljudi ponovno izazivaju podjele na način da se istina nikako ne prikazuje onako kako je stvarno bila’, kazao je.

Upitan strahuje li od sankcija u HDZ-u, Culej kaže: ‘Meni nije jasno je li u Hrvatskoj jasno da je ovo demokratska zemlja i da bi svatko trebao promišljati o određenim povijesnim događajima sa svojim znanje i sa svojom glavom. Vrijeme jednoumlja je davno završilo.’

Na pitanje je li spreman odustati od amandmana, odgovorio je da ‘osobno od ničega u životu nije odustao. Na dodatno pitanje ‘ni pod cijenu toga da ga izbace iz HDZ-a’, uzvratio je: ‘Normalno, meni je sve ok’.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina