SDP-ov Lalovac upozorava da smo “prenapregnuti”: Plaće u javnoj upravi ne mogu rasti 20 posto

SDP-ov Lalovac upozorava da smo “prenapregnuti”: Plaće u javnoj upravi ne mogu rasti 20 posto

O predloženom državnom proračunu za 2020. godinu u Newsroomu je govorio bivši ministar financija, SDP-ov Boris Lalovac. Od jutra u Hrvatskom saboru traje rasprava o predloženom proračunu za iduću godinu. Borisa Lalovca pitali smo kako gleda na prijedlog proračuna Zdravka Marića.

“Radi se o proračunu koji je dosegao limite hrvatskih kapaciteta. Znamo da je projekcija PDV-a za iduću godinu 56 milijardi kuna, što je 20 milijardi kuna više nego 2007., odnosno 13 milijardi kuna više nego 2015. godine. Uz to, vrlo visoki udio trošarina i poreza na dobit pokazuju da su fiskalni kapaciteti u potpunosti iscrpljeni i da plivamo na jednom plimnom valu – dok ide, ide.

Svi instrumente fiskalne politike s ovim proračunom i poreznim zakonima koji dolaze u kompletu sljedeći tjedan, pokazuju da je cjelokupna fiskalna politika iscrpljena. Ako u narednom razdoblju dođe do bilo kakvih poremećaja na financijskim ili gospodarskim tržištima, bit će vrlo teško zadržati sva prava i obveze ugrađene u ovaj proračun.”

“Plaće u javnom sektoru rastu 6,2 posto, koliko god ti ljudi bili potplaćeni, a gospodarstvo raste 2,5 posto, i to gospodarstvo koje četvrtu godinu zaredom usporava. Svi gledaju samo porezne prihode, koliko će od poreznih prihoda koji rastu dvostruko brže, da je kažem i trostruko brže nego gospodarstvo, rasporediti. Nitko ne gleda da gospodarstvo usporava i da gospodarstvu treba novi zamah, a ne da se ono što gospodarstvo još nije zaradilo za iduću godinu, već raspoređuje u plaće od 6 posto. Mi smo za povećanje plaća, ali prema zaslugama. Odnosno, ne lineardno, kao neka uravnilovka, nego dijelu učitelja čije plaće treba približiti nekim drugim sektorima i svakako treba uvesti metoda vrednovanje rada i uspjeha.

Pitajte poduzetnike koliko su u mogućnosti povećati plaće svojim radnicima. Nažalost, produktivnost u javnoj upravi nije takva da plaće mogu rasti 20 posto u ovom razdoblju.

Prvo su učitelji tražili 400 milijuna kuna, onda je Vlada rekla da nema tih 400 milijuna kuna. Onda odjednom imaju dvije milijarde kuna. Mislim da su ovim linearnim povećanjem povećali taj jaz i zbog toga i nisu komunicirali s učiteljima”, kazao je Lalovac.

Foto: Admir Buljubašić/Hina