Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na slabljenje NATO saveza, na potrebu za razvijanjem Europskih vojnih kapaciteta te na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, prenosi Dnevnik.hr.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a”, kazao je Macron i uoči summita NATO-a u prosincu u Londonu ponovo pozvao na snaženje obrambenih kapaciteta Europe.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u i trenutno prisustvujemo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki”, upozorio je Macron u intervjuu za Economist.

“Angažirali smo se u borbi protiv Islamske države. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofenziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv IS-a – Sirijskih demokratskih snaga (SDF)”, kazao je Macron.

Stoga Macron smatra da Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.

“BiH je tempirana bomba koja kuca uz Hrvatsku”

Dodao je da se Europa nalazi “na rubu ponora” te da mora početi strateški razmišljati o sebi kao o geopolitičkoj sili. Inače bi se Europa, istaknuo je Macron, mogla naći u situaciji da više ne kontrolira svoju sudbinu. No, tek nakon objave cjelovitog transkripta intervjua The Economista s Emmanuelom Macronom postalo je jasno da on govori o Zapadnom Balkanu.

Macron, naime, navodi da: “Ako ste zabrinuti zbog regije, prvo pitanje nije Makedonija niti Albanija. To je Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista je Bosna i Hercegovina“.

Uslijedila je brza reakcija Sarajeva. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića najavio je poziv na razgovor koji će uputiti ambasadoru Francuske u BiH Guillaumeu Roussonu. Komšićev kabinet je najavio kako će od Roussona tražiti razjašnjenje stavova predsjednika Macrona.

Portal Klix piše da je “prije Macronovog negativnog komentara o BiH, skandalozne izjave te vrste davala u više navrata predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazivajući zemlju nestabilnom i aludirajući da je pod kontrolom militanata”.

Foto: Francois Mori/Epa