Hrvati među najnezadovoljnijim narodima Europske Unije: Glavni razlog očekivan

Hrvati među najnezadovoljnijim narodima Europske Unije: Glavni razlog očekivan

Hrvati spadaju među najnezadovoljnije građane Europske unije, pokazuje novo istraživanje euro-statističara, prenosi Jutarnji.

S prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4. Ocjene kreću od 0 do 10.

I ne samo to: dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, čini se, onaj je financijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, vlastitu financijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU. Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na razini EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocjena financijske situacije u Hrvatskoj porasla je, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj financijskoj situaciji davali ocjenu samo 4,6.

Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5. EU prosjek je 7,9.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1.

Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Oni su svoje zadovoljstvo ocijenili sa 7,3, na razini EU prosjeka.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina