Sramota za hrvatsko pravosuđe: Horvatinčić za sve nesreće koje je skrivio nije odležao ni dan u zatvoru

Sramota za hrvatsko pravosuđe: Horvatinčić za sve nesreće koje je skrivio nije odležao ni dan u zatvoru

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zbog smrti talijanskog bračnog para čeka sudsku odluku nakon posljednje žalbe na presudu. Ako mu žalba ne bi prošla, to bi bio prvi put da za nesreće koje je skrivio odleži u zatvoru, prenosi express.

Od rujna 1999. do veljače 2011. Tomislav Horvatinčić je počinio čak 31 prekršaj u prometu, te je skrivio smrt nekoliko osoba. Do sada je oslobađan ili osuđivan uvjetno.

Unuka pokojne Mande Vučković i danas može do u detalja prepričati događaj iz 1980. godine kad je s bakom i majkom hodala Zagorskom ulicom. Na pješačkom prijelazu na tada 75-godišnju Mandu Vučković naletio je Horvatinčić i pobjegao s mjesta nesreće, a da se nije ni osvrnuo.

“On je njih pokosio, nakon jedno 15-tak metara stao je, izašao van, okrenuo se, vidio što je napravio, sjeo u auto i otišao kao da se ništa nije dogodilo.

Ali, pronašli su ostatke, ljudi su zapamtili tablicu – očevici, na krhotine stakla je pala naljepnica od limara koji ga je popravljao i na bazi niza podataka pronašli su kombi, našli su vozača i u međuvremenu se i on pojavio”, ispričala je kasnije Marija Nosek, unuka Mande Vučković, koja je preminula na mjestu nesreće.

Bez dana zatvora

Horvatinčić se na sudu izvlačio da je morao pobjeći jer su mu na mjestu nesreće prijetili. Dobio je dvije godine uvjetnog zatvora.

U veljači 1989. godine njegova je žrtva bila nedužna pješakinja Nada Petrović. To je drugi smrtni slučaj koji je skrivio Horvatinčić. Protiv njega su podnijeli kaznenu prijavu, no nikad se nije saznalo da je zbog ove nesreće odležao i dana u zatvoru, piše express.

“Prepoznala sam ga, rekla sam mužu da će sigurno pobjeći”

Napokon 2009.. godine skrivio je opet prometnu nesreću u kojoj je moćnim Range Roverom naletio na Opel Astru u kojoj je bilo četvero ljudi.

Nije bilo mrtvih, ali se jedna od svjedokinja prisjetila: “Skretao je u desno ali je to bilo takvom brzinom da ga je odnijelo u treću traku. Čim sam vidjela da je za volanom sjedio Horvatinčić rekla sam mužu da zove svog prijatelja u policiji jer će Horvatinčić sigurno pobjeći.”

Ni za taj slučaj nije odgovarao.

Sumnjiva obrana

Ni dvije godine kasnije usmrtio je bračni par u jedrilici jureći jahtom šibenskim akvatorijem sa svojom partnericom i bivšom osobnom bankaricom Anicom Đerđom Dilber. Jahtom ‘Itama’ zbog brzine kojom se u njih zaletio, gotovo je prepolovio plovilo na kojem je bio talijanski bračni par Francesco i Mariela Salpietro. Državna odvjetnica Irena Senečić u tužbi protiv Horvatinčića je navela:

“U žiži sezone glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja…”

Iako je odmah nakon nesreće policiji skicirao položaj brodova prije i u trenutku nesreće, na suđenju se Horvatinčić branio inače rijetkim ali zahvaljujući njemu, sad već dobro poznatim zdravstvenim poremećajem nazvanim sinkopa. Tvrdio je da je nekoliko trenutaka prije nesreće izgubio svijest i da se ničeg ne sjeća. Oko spomenutog crteža koji je napravio i koji je ostao u policijskom zapisniku, nitko nije radio problema, pa ga je Maja Šupe osudila opet na uvjetnu, unatoč dva izgubljena nedužna života.

Rekao je i da je odmah desetak puta nazvao broj 092, ali je zbog šoka zaboravio da se on više ne koristi za hitne slučajeve.

Foto: Hina