Uskoci i hajduci smetaju Andreju Plenkoviću: Vladimir Šeks tražio “rezanje glava”

Uskoci i hajduci smetaju Andreju Plenkoviću: Vladimir Šeks tražio “rezanje glava”

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića. To se odnosi i na istupe u javnosti, ali šefa HDZ-a i vodstvo te stranke posebno su zabrinuli tzv. WhatsApp, Viber i Facebook pokreti otpora u kojima se piše protiv Plenkovića i odluka vodstva stranke, i to na posebno grub način koji, prema njihovim riječima, zadire u domenu mržnje i prijetnji.

Andrej Plenković preksinoć je na sjednici Predsjedništva HDZ-a otvorio raspravu o kritikama vodstva stranke, ali i smjeru HDZ-a te se posebno fokusirao na društvene grupe. Izvori iz HDZ-a kažu nam da je najbrojnija jedna WhatsApp grupa nazvana “Uskoci i hajduci” – neformalna grupa ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji. Ta je grupa osnovana 2016., ima 235 članova iz cijele Hrvatske (reći će i cijelog svijeta), u kojoj, kažu naši izvori, možda pet posto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a sve ostalo njegovi su veliki kritičari. Naši izvori kažu da je član jedne od tih grupa (bio) i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, te vjeruju da je on Plenkovića i upozorio na sadržaj koji se piše i distribuira u tim grupama. U grupi je navodno bio i Milijan Brkić, ali ju je napustio, a naši izvori kažu da je iz grupe izišao i Kapulica, javlja Večernji list

Potrebno je napomenuti da je u grupi mogao biti bilo tko koga je onaj koji je kreirao grupu obuhvatio u imeniku. Naši izvori ustupili su nam jednu od recentnih poruka iz WhatsApp grupe koja oslikava smjer tog dopisivanja, a ona glasi: “…budi pozitivan i govori o pozitivnim potezima našeg mudrog predsjednika stranke i Vlade RH, magistra pravnih znanosti, Pupovčeva suhog zlata Andreja Plenkovića. …zamisli mnoštvo glasova koje će HDZ-u priskrbiti Plenkovićevo polaganje vijenaca ‘herojima Sutjeske’. Herojima zločinačkog, jugokomunističkog režima… režima koji je uništavao Hrvate gore i od Osmanlija i Srba i bilo kojih drugih barbara”.

U potpisu poruke piše “Hrvatska za generacije” uz ikonice tri sove. Članovi te grupe kažu da ikonicu sove često koriste kao aluziju i zafrkanciju na račun Vladimira Šeksa (Sove) koji tobože sve prati.  Svi šefovi županijskih organizacija odlukom Predsjedništva dobili su zadatak sankcionirati neposlušne članove koji u “grupama pokreta otpora” napadaju Plenkovića i njegovu politiku. Ima pravo tražiti sankcije No u grupi “Uskoci i hajduci” navodno se često kritizira i samog Mikulića i zagrebačkog HDZ-ovca Ivana Ćelića. Navodno je Plenković od pojedinih šefova županijskih organizacija tražio da autore poruka u kojima se posebno kritizira njega i odluke vodstva stranke izbace iz HDZ-a. Naši izvori kažu da pojedini članovi tih grupa otvoreno podržavaju predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru, ali da je dobar dio članova tih grupa podupiratelj predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Raspravu na sjednici Predsjedništva, kao i obično, otvorio je Vladimir Šeks koji je, kažu  izvori Večernjeg list, tražio obračun s neposlušnima i “rezanje glava”. Tumačio je da treba poštovati odluke vrha stranke. Josip Đakić, koji je zakuhao s prijedlogom ukidanja Dana antifašističke borbe kao blagdana, na sjednici Predsjedništva praktički se posuo pepelom.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina