Koliko u Europi ima ilegalnih migranata: Riječ je o milijunima

Koliko u Europi ima ilegalnih migranata: Riječ je o milijunima

Između 3,9 i 4,8 milijuna ilegalnih imigranata, većinom mladih, nedavno pristiglih muškaraca, živjelo je u Europi u 2017., pokazuje istraživanje američkog instituta Pew.

Pew je za Europu analizirao podatke zemalja Europske unije i Europske slobodne trgovinske zone (Švicarska, Liechtenstein, Norveška i Island).

Institut smatra “ilegalcima” strance koji su ušli nezakonito, one čija je dozvola boravka istekla, one kojima je određen izgon i tražitelje azila čiji je zahtjev u obradi, što je oko milijun ljudi s obzirom na nisku stopu izdanih odobrenja, javlja Novi list.

Pew navodi da je najviše ilegalaca u Europi bilo 2016. (između 4,1 i 5,3 milijuna).

Oko 30 posto ilegalnih stranaca dolazi iz Azije-Pacifika (tu se ubrajaju i Afganistanci), 23 posto iz europskih zemalja koje nisu članice EU-a ni EFTA-e, 21 posto iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka, 17 posto iz Afrike južno od Sahare i 8 posto s američkog kontinenta.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo koji imaju po 1,2 milijuna ilegalaca, prihvatili su polovinu njihova ukupnog broja. Zajedno s Italijom i Francuskom, 70 posto ilegalaca živi u tim četirima zemljama koje čine polovinu ukupnog europskog stanovništva.

U Italiji, koja prihvaća velik broj migranata koji su došli preko Mediterana, odlukom susjednih zemalja da kontroliraju svoju granicu mogao bi se protumačiti velik broj od 700.000 ilegalaca, navodi Pew.

Naprotiv, njihov manji broj u Francuskoj, njih 400.000, može se protumačiti mogućnošću regularizacije.

G. 2017. ilegalci su uglavnom bili muškarci mlađi od 35 godina koji su došli u zadnjih nepunih pet godina. Polovica njih su tražitelji azila a u SAD-u su tek 20 posto.

Pew ocjenuje da je u toj zemlji broj ilegalaca između 10,3 i 10,7 milijuna. Golema većina ih dolazi iz Latinske Amerike, od čega gotovo polovina iz Meksika i došli su prije barem deset godina.

Foto: Muhamed Sadiković/Hina