Što se događa s Titovom Političkom školom: Bogata Kineskinja Yu ponovno nije ispunila obećanje

Što se događa s Titovom Političkom školom: Bogata Kineskinja Yu ponovno nije ispunila obećanje

Odluka Vlade da proda nekretnine bivše političke škole u Kumrovcu zagrebačkoj tvrtki Zhongya nekretnine koju je osnovala kineska poduzetnica Jiang Yu bila je valjda jedina konkretna posljedica travanjskih susreta državnih i gospodarskih delegacija Hrvatske i Kine, koje su predvodili premijeri Andrej Plenković i Li Kequiang.

Danima se, pa i mjesecima razvlačila priča o mogućem kineskom ulaganju u brodogradnju, pa riječku luku, pa željeznicu, ali su otpadale jedna po jedna, a sada se sve daljom čini i do jučer sigurna priča o planovima obnove propalih nekretnina u Kumrovcu, piše Novi list.

Iako je tvrtka Zhongya 14,09 milijuna kuna za kupnju nekretnina trebala uplatiti do 6. rujna to se još nije dogodilo, a Vlada je na jučerašnjoj sjednici po drugi put produljila rok uplate i to do kraja godine.

Ministar državne imovine Mario Banožić objasnio je da se Vlada na novo produljenje roka odlučila ponovno na zahtjev kupca koji razloge neplaćanja opravdava političkom situacijom u Hong Kongu, odnosno time da se produljila nepovoljna politička situacija između Posebne upravne regije Hong Kong i Narodne Republike Kine, zbog čega je otežan transfer novca iz Hong Koga.

Iako je ministar Banožić tvrdio da od prodaje političke škole neće biti ništa ako kupac ne uplati dogovoreni iznos do 11. studenog, odnosno do isteka roka nakon prvog produljenja, očito su se u Vladi predomislili, a motiv za takvo ponašanje je možda činjenica da se na pet natječaja, koji su objavljeni od 2007. godine, nitko nije javio osim kineskih investitora koji su predali ponudu na zadnji natječaj. U Ministarstvu državne imovine sada pak tvrde da će ugovor s tvrtkom Zhongya nekretnine raskinuti ako do novog roka ne uplati novac, a onda mogu zadržati i jamčevinu od 598 tisuća kuna.

Foto: Admir Buljubašić/Hina