Ivan Penava kritizirao Pupovca i poslao snažnu poruku premijeru: Postoje važniji ciljevi od Plenkovićeve potpore

Ivan Penava kritizirao Pupovca i poslao snažnu poruku premijeru: Postoje važniji ciljevi od Plenkovićeve potpore

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dao je veliki intervju RTL televiziji u kojem je  najavio promjene u Vukovaru.

Nema druge nego mijenjati stvari, kroz ovih 28 godina smo nezadovoljni. Ne samo to, ogorčeni smo i ljuti. Promijenit ćemo stvari, u startu i otpočetka, do kraja, okrenuti ih naopačke ako treba. Ovako više ne ide”, kazao je Penava pa objasnio kako to može izvesti:

“U demokraciji, moć, kao i vlast, dolazi od naroda. Većina hrvatskog naroda je s Vukovarom i tu kompromisa nema. Iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju da to okrenemo, bez lažnih teza o neovisnosti institucija i njihovoj nedodirljivosti. Jedino su žrtve nedodirljive, a svi mi drugi smo sluge ljudi, pa i tih žrtava u koje se kunemo, koje su nam svetinja. To je ono po čemu se ravnamo, nikakvi državni odvjetnici, zakoni, ustavi… Sve je podložno promjenama osim ljudi zbog kojih smo danas, sutra i sve ove dane ovdje.”

To zvuči kao da gradonačelnik Vukovara ne vjeruje institucijama.

“Naravno da ne vjerujem. Mislim da je to jasno. Ne bi bilo prosvjeda da im vjerujem. Nije bilo dovoljno sluha, nije nas se čulo. Imao ili ne potporu premijera Andreja Plenkovića, nije važno. Postoje važniji ciljevi od toga.”

Iduće godine 18. studenoga bit će praznik, neradni dan.

“Zahvaljujem se Vladi što je taj prijedlog usvojila.”

Milorad Pupovac se poklonio žrtvama, ali i dao izjave koje nisu “legle” Ivanu Penavi.

“Nebitno je li bio ili nije, bitno je gdje su predstavnici i gdje je politika koju predstavlja. Kroz svoje izjave poklonio se Hrvatima i Srbima. Možete misliti… Ne treba ga uopće spominjati. Za sve koji su neuki i koji ne znaju tijek povijesti, grad Vukovar bio je pod velikosprskom agresijom. Na ovaj grad sve je dolazilo iz Srbije, ovdje su postojale žrtve i postojao je agresor. Žrtve su bili Vukovarci, a agresori se zna tko su bili. Velikosrpski agresor i JNA, svi koji se danas pokušavaju prikriti. Nažalost, gospodin Pupovac i politika koju vodi je u službi te politike dan danas. Njegova izjava na tom je tragu, ali to u hrvatskom narodu neće proći.”

Zamolio je da se na dan pada Vukovara ne spominje politika.

“Sutra smo ovdje da se sjetimo dječaka u tenisicama, Juraja Njavre, herojstva Vesne Bosanac, svih liječnika, vukovarskih vatrgasaca, civila, zbog njih smo tu. Ako netko misli da je značajniji od bilo kojeg našeg heroja koji je u tenisicama stajao s oružjem ili bez njega kontra aviona i tenkova, onda njemu na čast ili volju, neka ga se slika koliko god hoće”, zaključio je Ivan Penava.

Foto: Hina