Porazno istraživanje: Boris Jokić otkrio da je učenicima bitniji radni stol od škole i nastavnika

Porazno istraživanje: Boris Jokić otkrio da je učenicima bitniji radni stol od škole i nastavnika

Istraživanje Josipa Šabića i Borisa Jokića, na više od 2500 učenika i 120 obitelji, otkrilo je da škola nema presudan utjecaj na učenike i njihove ambicije, već su im mnogo važniji podrška roditelja, radni stol i vlastita soba te ocjene koje pokazuju želi li dijete nastaviti s visokim obrazovanjem.

Ovo je prvo ovakvo istraživanje u Hrvatskoj, a nakon objave u časopisu Educational studies, objavljeno je u cijelom svijetu. Pokazalo se da su djeci važni roditelji, njihova podrška, ali i radni stol.

“Ne radni stol kao površina, već kao prostor za učenje. Prostor za učenje je od svih materijalnih stvari u domu najvažniji, mjesto na kojem se učenik može osamiti i posvetiti radu. Vrlo često, naročito kako se svijet ubrzava takvog kuta nema niti za djecu niti za nas. Pokazuje se da su aspiracije djece veće ako takav kutak imaju”, rekao je Jokić te dodao:

“Još uvijek sva djeca u Hrvatskoj nemaju istu šansu za obrazovanje, u kvaliteti zaostajemo za zapadnim susjedima. Uskoro izlaze novi PISA rezulati, no zadnji su pokazali tri puta lošije rezultate od Slovenije. Ključni problem je što se uči, a još više kako se uči. Sustavni elementi su slični, a rezultati u Sloveniji dva, tri puta bolji. Nitko me neće uvjeriti da su slovenski tri puta pametniji od naših klinaca”.

Također, sve više djece teži tome da upišu fakultet. Jokić napominje da je važno reći da život nije fakultetska diploma i da se itekako dobro može živjeti od vlastitih ruka, zanata.

“Ideja da je jedino fakultetsko obrazovanje ulaznica za bolji život sigurno ne stoji. Prije svega treba komunicirati realistična očekivanja, ali i ona koja su također visoka”, rekao je.

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu podržava štrajk prosvjetara: “Status odgoja jedina je stvar koja ovu zemlju možeš pomaknuti. Ali status nisu samo veći koeficijenti i sindikati bi se trebali boriti za puno vše stvari, u prvom redu za profesionalizaciju radnika, ali i odmicanje od politika”.

Foto: N1