HDZ-ov veteran Đuro Perica: U stranci ima previše komunističkih unuka. Tuđman nije odredio Dan antifašističke borbe

HDZ-ov veteran Đuro Perica: U stranci ima previše komunističkih unuka. Tuđman nije odredio Dan antifašističke borbe

Đuro Perica, HDZ-ov veteran i počasni predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, smatra  da je trenutno vodstvo HDZ-a previše liberalno.

–  HDZ je sada previše otišao u liberalne vode, previše je komunističkih unuka u vodstvu stranke. HDZ ne smije biti socijalno-liberalna stranka, neki će morati suspregnuti svoje komunističke korijene. A na izborima u HDZ-u pobijedit će onaj tko dobije najviše glasova. Često sam na terenu i vidim da ima puno nezadovoljnog članstva. Nezadovoljni su liberalizacijom HDZ-a i pomicanjem HDZ-a prema lijevom centru – tvrdi Perica.

Unatoč tome što se mnogi u HDZ-u pozivaju na pokojnog Franju Tuđmana, nastavio je Perica, današnji HDZ ne počiva na Tuđmanovim temeljima, javlja Večernji list.

– Pozivaju se na Tuđmana, a on se okreće u grobu, kad tako moram reći. I to što Plenković tvrdi da je Tuđman odredio 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe, to je netočno, taj je datum bio prijedlog Vlade Franje Gregurića – rekao je Perica premda rijetko tko taj datum spori kao Tuđmanovu ideju. Franjo Tuđman je, dodao je, veličina koja je nedostižna za sve “trabante” koji se na njega pozivaju.

– Prijete se izbacivanjem članova iz HDZ-a, ma hajte molim vas, u demokraciji toga nema. Pa ne možeš u demokraciji kritiku dočekivati na nož. Nema grijeha struktura u razmišljanju i zauzimanju stava. Ako iznosim drukčije mišljenje, time vas nisam povrijedio nego sam vam ukazao da se s nečim ne slažem – poručio je Perica. Posebno je bio kritičan prema Vladimiru Šeksu koji je na Predsjedništvu otvorio raspravu o kritikama u društvenim grupama riječima da “traži rezanje glava”.

– To kod Franje Tuđmana ne bi prošlo! Što znači “rezati glave”? Ljudi poput Šeksa smatraju da su za sva vremena, on je jegulja koja pliva i u slatkim i u slanim vodama. Ako za njega nema funkcije, on će se izgurati i izmisliti poziciju za sebe – kritičan je Perica.

Za grupe na Viberu i WhatsAppu rekao je da ih on zove Orwell, po Georgeu Orwellu. – Ne znam zašto se uopće potenciraju gluposti i budalaštine koje se pišu po tim grupama. Pridaje im se značaj, a komunikacija u tim društvenim grupama nema veze s ozbiljnom politikom i strategijom. Pa i takav način razmišljanja je dobrodošao, u demokraciji nema da svi moramo voljeti istu osobu, istog vođu – zaključio je Perica.

Foto: Edvard Šušak/Hina